Italija ukida obavezno nošenje maski na otvorenom

1
Radiosarajevo.ba
Italija ukida obavezno nošenje maski na otvorenom
Foto: Pixabay.com / Dobre vijesti iz Italije

U cijeloj Italiji ukinuta je obaveza nošenja maski na otvorenom, a ova zemlja od ponedjeljka je postala niskorizična zona koronavirusa.

Za prvu europsku zemlju pogođenu globalnom pandemijom koronavirusa u februaru 2020. godine ovo je velika prekretnica, piše Hina.

U uredbi koja je danas stupila na snagu, ministarstvo zdravstva ove zemlje je, po prvi put, proglasilo svaku od 20 talijanskih regija kao bijelu, označivši ih kao područja niskog rizika, prema klasifikaciji kojom se procjenjuje rizik od covida-19.

To znači da na otvorenom maske više neće biti obavezne - što su dobrodošle vijesti u zemlji u kojoj se očekuje da toplotni udar ove sedmice donese temperature iznad 40 stepeni Celzija u nekim južnim područjima.

Nekad simbol zaraze koronavirusom, gdje su snimke vojnih kamiona koji prevoze lijesove iz prekrcanih mrtvačnica u Bergamu obišle cijeli svijet, u Italiji je broj zaraza i smrti od covida-19 proteklih sedmica u opadanju.

Trećina talijanske populacije iznad 12 godina vakcinisana je do nedjelje, što je brojka od 17.572.505 ljudi, navodi se u informacijama iz vlade.

Vraćaju se turisti

Turisti iz Europske unije, Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Japana koji dugo nisu mogli ući u Italiju ponovo se vraćaju u zemlju nakon što je vlada ukinula karantin za vakcinisane posjetitelje ili one koji mogu priložiti negativan test.

Ipak, ministar zdravstva Roberto Speranza apelirao je na Talijane da budu oprezni.

"Ovo je ohrabrujući rezultat, no i dalje je potreban oprez i mudrost, posebno zbog novih varijanti", napisao je Speranza, nakon što je u subotu potpisao uredbu.

Nakon dugog perioda punih ili djelomičnih regionalnih karantina koji su započeli u novembru u svrhu borbe s koronavirusom, mjere su olakšane u cijeloj Italiji krajem prošlog mjeseca.

Cijela zemlja bila je proglašena žutom zonom, što je donijelo više sloboda, a potom je tokom juna vlada i dalje postepeno ukidala mjere. U Italiji, više od 127.000 ljudi umrlo je od komplikacija povezanih s covidom-19, dok je zaraženo više od 4 miliona osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije