Italija i UNDP, skupa s mladima Bosne i Hercegovine, u novom projektu „Bridge“

1
Radiosarajevo.ba
Italija i UNDP, skupa s mladima Bosne i Hercegovine, u novom projektu „Bridge“
FOTO: Ambasada Italije u BiH / Ambasada Italije u BiH UNDP Bridge

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi i Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera potpisali su  sporazum o realizaciji novog projekta pod nazivom “BRIDGE – Building relations for intercultural dialogue in Bosnia and Herzegovina”.

Cilj projekta, ukupnog iznosa od gotovo 800.000,00 EUR, je ulaganje u interkulturni dijalog i premošćivanje socijalne distance između različitih zajednica u zemlji, prvenstveno angažiranjem s mlađim generacijama. Mladi iz različitih sredina i zajednica bit će povezani ekološkim i kulturnim aktivnostima, avanturističkim turizmom i zaštitom okoliša, s ciljem podrške održivom razvoju i turizmu i promociji nevjerovatnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine, piše u saopćenju Ambasade Italije u Sarajevu.

Projekt će također olakšati uspostavljanje „Igara za mlade baz nacionalnih granica Via Dinarica“, u partnerstvu s lokalnim vlastima, školama, sportskim udruženjima, udruženjima mladih, planinskim i turističkim udruženjima i medijima (Italija je glavni donator, zajedno sa SAD-om, programa „Via Dinarica“ kojim upravlja UNDP).

Ambasada Italije u BiH UNDP Bridge - undefined

FOTO: Ambasada Italije u BiH: Ambasada Italije u BiH UNDP Bridge

Među različitim aktivnostima koje bi se trebale održati u narednim mjesecima, projekt će razviti i digitalnu aplikaciju za informiranje mladih o kulturnom, prirodnom i povijesnom nasljeđu BiH, uspostaviti „TED Youth Talk“ za Bosnu i Hercegovinu i organizirati „Nacionalno omladinsko prvenstvo u znanju“ među svim srednjim školama u zemlji, u saradnji sa partnerskim TV programom, koji će takođe uključiti nevladine organizacije iz cijele zemlje.

Italija i UNDP potvrđuju svoju snažnu posvećenost podršci održivom razvoju u Bosni i Hercegovini i ulaganju u mlade, obrazovanje, interkulturni dijalog i nacionalno pomirenje kako bi se oslobodio puni potencijal ove zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije