Bergamo se opet zatvara, koronavirus se ne predaje

0
Radiosarajevo.ba
Bergamo se opet zatvara, koronavirus se ne predaje
Foto: EPA-EFE / Bergamo tokom pandemije

U zadnja tri mjeseca talijanska Lombardija broji preko 4 hiljade mrtvih od covida. Virus se ne predaje i od danas se zabrane i čvrsta zatvaranja ovdje vraćaju barem do Uskrsa: pokrajina je iznova proglašena crvenom zonom.

Posjete kućama prijatelja i rodbine strogo su zabranjeni, za sport su dopuštene samo pojedinačne aktivnosti na otvorenom, a zatvaraju se i frizeri, saloni ljepote i kozmetički centri, piše Slobodnadalmacija.hr.

Sve se čini kao repriza već viđenog filma: prije godinu dana Lombardija je bila u sličnoj epidemiološkoj situaciji, s eskalacijom taman pred Uskrs - piše milanski Il Giornale.

Dubina pandemijske drame danas u sjevernoj Italiji ipak ni približno nije ista: danas, 18. marta, navršava se puni kalendarski krug od potresnih prizora dugačke kolone vojnih vozila koja su natovarena kapsilima mrtve iz Bergama zbog preopterećenosti kapaciteta vozili na spaljivanje u udaljenije krematorije.

Bergamo tokom pandemije - undefined

Foto: EPA-EFE: Bolnica u Bergamu

U samo prve tri sedmice mrtvih je u Bergamu bilo više od 4500. Bile su to slike koje su šokirale Italiju, Europu i svijet. Nažalost, i nakon strahotnih žrtava u razdoblju za nama još su povremeno glasne budale koje strasno šire fame kako je pandemija obična medijska izmišljotina i globalna urota proizvođača cjepiva.

Kojom je brzinom virus lani ekspresno opustošio idilični Bergamo s dubokim bolom svjedoče njegovi preživjeli stanovnici danas.

"U jednom jedinom danu prošlog marta u svojoj crkvi sam gledao 76 poredanih mrtvačkih kovčega. Bio je to smrtni rekord, i do danas mi pritišće srce poput kamena na grudima“,sjeća se u ispovijedi Deutsche Welleu svećenik don Marco Carminati iz Crkve sv. Josipa u predgrađu Bergama.

Mrtva tijela u kamione su tovarili vojnici u zaštitnim odijelima, i takav je horor trajao pune tri sedmice, nakon čega je broj preminulih počeo lagano padati. Don Marco Carminati je u tom zamahu pandemije izgubio i dva svoja nećaka od samo 34 i 36 godina, te jednu stariju rođakinju.

Italija je početkom ovoga marta prešla brojku od 100.000 mrtvih zbog koronavirusa. Premda je kolektivna trauma najveća u Lombardiji i Bergamu, gdje gotovo nema porodice koja nije izgubila nekoga svoga, pandemija još ni izbliza nije gotova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije