Reakcije / Ministar Katica o hapšenju novinarke Nidžare Ahmetašević: Nije mi bilo ugodno...

06. 03. 2021. u 21:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 197

Zbog hapšenja Nidžare Ahmetašević, novinarke i aktivistice oglasio se na svom Facebook profilu ministar policije KS Admir Katica.

Na početku je naveo kako su pred Zakonom svi građani jednaki, policija u službenom postupanju ne pravi razlike, te da žali što je do ovakve situacije uopće došlo.

"Kao ministru, nije mi bilo ugodno kad sam vidio snimku i izražavam duboko žaljenje što je do ovakve situacije uopće došlo. Moram istaći da sam u kontaktu s Upravom policije jer je jako važno da dobijemo potpunu sliku o onom što se desilo. Pokrenuta je unutrašnja istraga radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za ovaj događaj.

Želio bih naglasiti da su i policajci samo ljudi, nisu mašine, greška se može dogoditi i kao takva se, ako ima razloga, u disciplinskom postupku sankcioniše. Napominjem da nam nedostaje veliki broj ljudi u redovima. Naši su policajci preopterećeni i umorni - iako ovim ne tražim i ne dajem opravdanje za bilo šta, samo vas informišem o stanju stvari.

Čvrstog sam stava da su građani i policija partneri na zajedničkom poslu ostvarivanja i održavanja sigurnosti u Kantonu Sarajevo. To nam je misija i taj se cilj neće mijenjati.

Najavljujem da će svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bismo podigli kvalitet rada i transparentnosti.

Nakon prikupljanja svih potrebnih informacija javnost će biti informisana o svim relevantnim pojedinostima i eventualno poduzetim mjerama. Našim policajcima želim poručiti da nastave profesionalno i odgovorno izvršavati svoje obaveze kako su to pokazali u mnogim teškim trenucima. U periodu kada se susrećemo sa brojnim izazovima, od pandemije do migrantske krize, naši policajci su svakodnevno na terenu sa ciljem očuvanja i podizanja dostignutog nivoa sigurnosti.

Kao što i najveći broj policajaca svoju dužnost obavlja krajnje profesionalno, tako vjerujem da je i ogromna većina građana svjesna njihovog doprinosa zajednici i da ga cijeni. Samo zajedničkim radom naš grad ćemo učiniti sigurnijim i boljim mjestom za život, zajedno možemo ispravljati greške i učiti", napisao je ministar Admir Katica. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)