Nidžara Ahmetašević puštena iz pritvora

12
Radiosarajevo.ba
Nidžara Ahmetašević puštena iz pritvora
FOTO: Screenshot / Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević, koja je uhapšena u Sarajevu zbog, kako je rečeno u MUP-u KS, činjenja krivičnog djela i nepoštovanja naredbi službene osobe, puštena je na slobodu, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Iz policije su ranije saopćili da je uhapšena novinarka smještena u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode te da će protiv nje u zakonskom roku biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjrnjs prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima javnog reda i mira KS.

"Osoba inicijala A. N. puštena je iz prostorija za zadržavanje osoba lišenih slobode u 17:55 sati", potvrđeno je za Radiosarajevo.ba, iz MUP-a KS.

Podsjetimo, policija je danas u Sarajevu u 13.05 sati, kod Vrbanja mosta, u ulici Zagrebačka, uhapsila novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević.

Policija se oglasila u toku današnjeg dana, te su saopćili da je uhapšena zbog narušavanja javnog reda i mira i nastavljanja činjenja prekršaja.

"Dana 6. marta 2021. godine oko 13:00 sati u ulici Zagrebačka, područje općine Novo Sarajevo, došlo je do narušavanja javnog reda i mira, u kojem je osoba inicijala N. A. iz Sarajeva narušila javni red i mir na način da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službena lica ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo", naveli su, između ostalog, iz MUP-a KS.

Između ostalih, oglasio se i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, nakon nekoliko pritužbi građana na njeno hapšenje putem društvenih mreža.

"Nidžara je građanska aktivistica i nadam se da će policija i postupajući sudija na najbrži mogući način razriješiti slučaj.

Vi, naravno, znate da niko, uključujući mene, nema ovlasti da policiji i sudu naloži kako će postupiti u konkretnom slučaju", napisao je Forto.

U međuvremenu je objavljen video snimak na kojem se vidi komešanje Nidžare Ahmetašević i policajca, koji je uputio nekoliko uvreda aktivistici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije