Policija se oglasila o hapšenju novinarke Nidžare Ahmetašević

14
Radiosarajevo.ba
Policija se oglasila o hapšenju novinarke Nidžare Ahmetašević
Foto: N1 / Nidžara Ahmetašević

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, danas su u 13:05 sati kod Vrbanja mosta, u ulici Zagrebačka, u Sarajevu uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević.

Portal Radiosarajevo.ba je prvi javio da je riječ o novinarki i aktivistici Nidžari Ahmetašević.

Policija se oglasila danas o ovom slučaju, a saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Dana 6. marta 2021. godine oko 13:00 sati u ulici Zagrebačka, područje općine Novo Sarajevo, došlo je do narušavanja javnog reda i mira, u kojem je osoba inicijala N. A. iz Sarajeva narušila javni red i mir na način da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službena lica ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Nakon što je u više navrata od strane policijskih službenika upozorena da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira ista je odbila da postupi po zakonito izdatom naređenju policije, te je time nastavila sa vršenjem prekršaja, nakon čega je, u skladu sa Zakonom o prekršajima, lišena slobode.

O svemu navedenom je upoznat i dežurni sudija Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu, uz čiju saglasnost je, nakon prethodno izvršene trijaže u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, ista smještena u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode Uprave policije MUP-a KS.

U zakonom propisanom roku protiv iste će biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Obzirom da su se u javnom prostoru pojavile informacije kako lišenje slobode ove osobe ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, ovom prilikom ističemo da u potpunosti i s gnušanjem odbacujemo takve navode i insinuacije, uz napomenu da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlastima policijskih službenika propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a KS i policijski službenici neće tolerisati protivpravno ponašanje bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi", navodi se u saopćenju policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije