Dragan Bursać: Kako je Nidžara postala uhapšena budala!

Dragan Bursać
Dragan Bursać: Kako je Nidžara postala uhapšena budala!
BHRT / Nidžara Ahmetašević

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Uvod: Pa da, svi zajedno smo budale! Jer ako je novinarka Nidžara Ahmetašević, jedna od najboljih u našem poslu budala, onda smo svi budale, koje treba hapsiti i stavljati nam lisice, kako se kome digne. A sve mi se čini da je za nas dno Visina!

Danas je uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević. Radila je svoj posao. I baš zato što je radila svoj posao-uhapšena je.

Nego, prije svake priče, hajde da se podsjetimo jednog vrlo važnog pravila ukoliko želimo da pripadamo demokratskom svijetu. To pravilo se tiče novinara i novinarskog zanata i ono glasi:

“Novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, posmatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije!“

E, ovo sveto pravilo je prekršeno baš danas u Sarajevu. Policija je uhapsila, novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević, koja je snimala iste te policajce kako neadekvatno rade svoj posao, kršeći zakon.

Novinarka Ahmetašević je kazala policajcu, stavite masku pravilno na lice, a policajac joj je odgovorio, stavi lisice budali.

I u toj rečenici, stavi lisice budali, sadržana je valjda sva suština djelovanja policije sa jedne strane, i kao nacrtan predstavljen je položaj novinarski sa druge strane.

Citiraću Selvedina Avdića, koji sjajno kaže:

“Hapsi budalu!

Tako kaže policajac na snimku. Nidžara je budala zato što je cijelu karijeru posvetila borbi za prava slabijih, potlačenih i drugačijih. S druge strane, kriminalci su žestoki momci i kontroverzni biznismeni, a kad dovoljno vremena prođe postaju investitori i stranački funkcioneri.”

Pa da, svi zajedno smo budale! Jer ako je Nidžara, jedna od najboljih u našem poslu budala, onda smo svi budale, koje treba hapsiti i stavljati nam lisice, kako se kome digne.

Jer, šta je novinar nego šaka jada na putu, na kome će se iživljavati i primijenjivati nakaradno zakon i pustu silu ko stigne. Odavno govorim da je novinar u nas, uz nastavnika nešto najpribližnije socijalnom slučaju, neka vrsta bremena za državu koja odavno živi u simbiozi sa krupnim kriminalom i u kojoj su, a to je sušta istina, najokorjeliji kriminalci ugledni članovi društva. Vremenom oni postaju političari, pa vođe istog tog društva. Ako je to tako, a tako je, onda Nidžari i nije mjesto na slobodi i baš me čudi kako do sada nije završila iza rešetaka u ovom poretku i ovoj državi.

To što je necivilizacijski uhapsiti novinarku, to je jedno. A to što je to, kako se čini, operativni modus djelovanja-od Banjaluke, Mostara do Sarajeva, e to je ono sa čim ćemo se svi susresti, naravski ako ne dignemo svoj glas. I kao novinari i kao ljudska bića!

U protivnom, stavi lisice budali-čućemo svi mi u jednom trenutku naših karijera i karijerica- ukoliko se drznemo da ozbiljno radimo svoj posao.

A u tom nekom, idealnom svijetu, baš bi policija svojim primjerom trebala pokazati kako se radi i dela u doba pandemije, trebala bi upozoravati neodgovorne, a ne i sama preko svojih radnika biti neodgovorna. Trebala bi, velim štititi, ljude poput Nidžare u obavljanju svog posla, a ne hapsiti ih. Trebala bi....

Podsjećam, ovo je zemlja u kojoj su heroji ratni zločinci, zemlja sigurna kuća za kriminalce iz okruženja, koji uživaju zaštitu istih tih organa gonjenja koji hapse Nidžaru. Ovo je zemlja, čiji je državni aparat doslovno opasan po život stanovništva (vidi pod vakcinacija). Ovo je zemlja u kojoj se ne zna ko pije, ali nekako uvijek plaćaju oni najugroženiji...

Ako slučaj divljačkog hapšenja Nidžare Ahmetašević prođe, sve će im proći. Prošlo je i puno puta ranije!

Sjećate se rečenice sa početka teksta u kojoj se kaže- Novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, posmatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije!“

E pa u nas prvu riječ ”novinari“ možete komotno zamijeniti rječju “mafijaši“. Takva nam je realnost, jer smo im mi dopustili!

Kao čovjek sam zgrožen, a kao kolega koje poznaje i cijeni Nidžaru, bijesan sam!

Oslobodite je!!!!

Na koncu, sretan nam svima zajedno ovaj i ovakav 8. Mart! Nekako smo ga i zaslužili. Ali borba tek počinje!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.
Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije