! / Ministar Katica o kamerama za policajce

10. 05. 2021. u 20:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica najavio je ranije da će policajci do kraja ove godine početi nositi kamere na uniformama. U Danu uživo na N1 je kazao da će taj projekat koštat 490 hiljada KM.

Osnovna svrha body kamera je, kako je rekao – istina. Prava, autentična, i ne istina koja se preprivičava.

Ko će nositi kamere?

“I kažete – policajac je uradio to i to, ili – građanin je uradio to i to. Bitno je da to ostvari onu svrhu koju smo obećali sebi i građanima. Istina koja će zaštiti policajce od različitih pritužbi na rad, a sa druge strane građane od zloupotrebe. Na taj način štitimo naš policijski integritet ali štitimo i prava građana”, istaknuo je Katica, piše N1

Policajci u Sarajevu bi bili prvi koji bi nosili te kamere. Ko će ih sve nositi, da li svi ili određeni policajci?

“Već sada će Uprava policije ući u diskusiju po svim pitanjima, ko će nositi kameru, ili u kojim će okolnostima nositi. To će uglavnom biti za one policijace koji su u interakciji sa građanima, koji vrše policijska ovlaštenja, određene aktivnosti na terenu. Biće napravljeno da sam policijac ne može isključiti tu kameru bez dogovora sa nekim u operativnom centrom”, pojasnio je ministar.

Kazao je i da bi se spoznala istina vezana za ubistvo dva policajca na Alipašinom Polju da se imala kameru.

“Služit će i u dokaznom smislu da možemo uvezati neke materijalne dokaze”, dodao je.

Stacionirani radari na autoputu

Sigurnosna situacija u Sarajevu je zadovoljavajuća, kazao je.

“To temeljimo na osnovu tri parametra. Stanje u oblasti kriminaliteta, stanje u oblasti javnog reda i mira, i stanje u oblasti saobraćaja”, rekao je naš sugovornik.

Analizom su ustvrdili da od 122 izvršioca krivičnih dijela “razbojništva”, na području KS, 87 su povratnici u izvršenju tih krivičnih dijela, a 15 od njih su migranti.

“Imamo 20 izvršioca koji su novi u tom krivičnom djelu. Svi ostali su bili od ranije poznate policiji”, iznio je podatke.

Najavljeni su i stacionirani radari u svrhu spašavanja života. Pitali smo – kad se mogu očekivati?

“Prema elaboratu oni će biti na autoputu 5C u KS. Svrha im je spašavanje života, ali su i antikoruptivni alat”, zaključio je Katica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)