Pazi, snima se: Policajci MUP-a KS od sada će na sebi nositi body kamere

2
Radiosarajevo.ba
Pazi, snima se: Policajci MUP-a KS od sada će na sebi nositi body kamere
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ministar Admir Katica

Policijski službenici MUP-a KS u buduće će biti opremljeni body kamerama, potvrdio je danas ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Ova odluka usvojene je danas na Vladi Kantona Sarajevo.

Ovim se, kako je kazao ministar Katica, poboljšava kvalitet rada policijskih službenika, štiti njihov integritet, povećava transparentnost rada, ali i štite građani od mogućih zloupotreba policijskih službenika.

"Projekat nabavke body kamera, koje će nositi pripadnici MUP-a KS u budućnosti danas je usvojen na Vladi KS. Time je osigurano finansiranje za 490.000 KM ovoga projekta. Ovaj projekt će omogućiti da se poboljša kvalitet rada policije. S druge strane, ovaj projekat će zaštiti integritet policijskih službenika i, također, štitit će građane od mogućih zloupotreba od strane policijskih službenika. Svakako ovo povećava transparentnost rada policijskih službenika", kazao je Katica.

Prema njegovim riječima, na ovaj način bit će omogućeno da snimci budu korišteni kao dokazni materijal u krivičnim, disciplinskim i drugim postupcima.

"Svakako, može se koristiti kao dodatni edukativni materijal za naše policijske službenike", zaključio je Katica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije