OSCE / Policijski službenici MUP-a KS na radionici o prevenciji porodičnog nasilja

28. 11. 2019. u 13:58:00 Anadolija

Shares: 0

Nastavljajući dosadašnju saradnju s agencijama za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, Misija OSCE-a organizovala je danas radionicu o prevenciji, tretiranju i borbi protiv nasilja u porodici za predstavnike svih policijskih stanica u Kantonu Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona.

"Prema službenim evidencijama MUP-a KS, u mjesecu oktobru smo imali 31 događaj s obilježjem krivičnog djela nasilja u porodici. Od prijavljenih počinitelja, 50 posto je povratnika u činjenju tih djela. Postupano je i po krivičnom djelu silovanja. Svjedoci smo i ubistava, gdje su žrtve bile ženske osobe", istakao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Od jula u Sarajevu 5 ubijenih žena, 2 ranjene - ubili su ih njihovi "najbliži"

Samo u ovoj godini nekoliko puta stupce crne hronike ispunile su vijesti o ubistvima ili pokušajima ubistava u kojima su žrtve žene. Irma, Sanela, Sumejja... imena su žena kojih više nema, koje su život tragično izgubile od bivših partnera, a kao motiv ubistva navode se zločini iz strasti i ljubomore.

Dodao je da se zbog ovakvih djela trebaju ohrabriti građani Kantona Sarajevo i šire da ne smiju dozvoliti da budu fizički ili psihički zlostavljani.

"Kada ne mogu sami da riješe konfliktne situacije, treba da se obrate centrima za socijalni rad ili policiji", poručio je Katica.

Mustafa Bešić, šef Ureda policijskog komesara Uprave policije, je naglasio da je izuzetno važno nastaviti specijalističke edukacije u ovoj oblasti, s ciljanim kategorijama polaznika.

Preventivni rad je ključan za suzbijanje nasilja u porodici, kazao je Bešić. 

Joeri Maas, šef Sekcije za politiku djelovanja i planiranje Misije OSCE-a u BiH, je istakao da je značajan broj žena u zemlji i šire pogođeno nasiljem u porodici. 

"Ovaj problem nije uvijek vidljiv niti je uvijek lako odgovoriti na njega. Međutim, on u svakom momentu predstavlja sigurnosni izazov za čitavo društvo i mora se prevenirati i rješavati. Odgovornost za iznalaženje rješenja je u rukama svih nas, a ova odgovornost podrazumijeva čvrst i koordiniran odgovor. Nasilje nije privatna stvar", kazao je Maas.

U okviru globalne kampanje o 16 dana aktivizma protiv rodno-zasnovanog nasilja, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini poziva sve koji su svjedoci ili prolaze kroz bilo koji oblik nasilja ili zlostavljanja, da slučaj prijave policiji putem telefona 122. Za pomoć i podršku također su otvorene besplatne SOS linije: 1264 za RS ili 1265 za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Kampanja OSCE-a protiv rodno zasnovanog nasilja: Prekinimo šutnju!

OSCE je pokrenuo godišnju kampanju u Bosni i Hercegovini i širom Jugoistočne i Istočne Evrope pod nazivom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Cilj kampanje je prekinuti šutnju o nasilju nad ženama informisanjem javnosti o alarmantnoj situaciji, širenjem svijesti javnosti o opsegu problema, te predlaganjem rješenja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA