#SpasiMe: Kako je grupa žena digla Hrvatsku na noge i promijenila zakon

S. H.
#SpasiMe: Kako je grupa žena digla Hrvatsku na noge i promijenila zakon
Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Protesti u Zagrebu

Širom Hrvatske u subotu, 19. oktobra održani su protesti pod nazivom “Pravda za djevojčice” potaknuti slučajem grupnog silovanja u Zadru i time kako je pravosuđe postupalo u tom slučaju.

Hrvatska na nogama, građani poručili: Silovanje je zločin

Širom Hrvatske održani su protesti potaknuti slučajem grupnog silovanja u Zadru i time kako je pravosuđe postupalo u tom slučaju. Tako su sistemu građani Hrvatske željeli poslati poruku da je nekažnjavanje zločina zapravo zločin i da žrtve nasilja u Hrvatskoj ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Tako su sistemu građani Hrvatske željeli poslati poruku da je nekažnjavanje zločina zapravo zločin i da žrtve nasilja u Hrvatskoj ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Najbrojniji protest je bio u Zagrebu, a održani su protesti i u Rijeci, Zadri, Splitu itd.

Urednica vijesti Al Jazeera Balkans, te jedna od organizatorica protesta i osnivačica inicijative #spasime Mirsada Begović govorila je za Radiosarajevo.ba o protestima protiv porodičnog nasilja i seksualnog zlostavljanja koje su organizirali ove godine.

Mladići osumnjičeni za grupno silovanje maloljetnice idu u pritvor

Zadarski sud donio je odluku o istražnom zatvoru za osumnjičene silovatelje. "S obzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela silovanja maloljetnice, obavještavam Vas kako je danas 17. oktobra 2019. godine izvanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Zadru, a nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo odluku u toj pravnoj stvari, vezano za istražni zatvor.

“Posljednji slučaj iz Zadra, kada je sedam maloljetnika gotovo godinu dana silovalo 15-godišnjakinju, gdje im sudac nije odredio pritvor, nije jedini slučaj koji je u zadnje vrijeme potresao Hrvatsku ali i regiju. Naime, inicijativa #SPASIME nastala je nakon slučaja na Pagu, kada je otac bacio svoje četvero djece s balkona koji je također samo jedan u nizu, nažalost, sve učestalijih slučajeva obiteljskog nasilja. Tada smo reagirali. I digli Hrvatsku na noge. Nakon toga smo se sastali s premijerom Plenkovićem i resornim ministarstvima, pa i predsjednicom Republike Hrvatske i predstavili svoje zahtjeve za izmjenu zakona, koji su u četvrtak, 24. oktobra usvojeni na sjednici Vlade i idu u saborsku proceduru, nadamo se u što kraćem roku. Izmjene paketa zakona - Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku – inicirala je inicijativa #SPASIME nakon što su tisuće građana digle glas protiv nasilja na prosvjedu u ožujku 2019. Izmjene Kaznenog zakona će, među ostalim, postrožiti kazne za silovanje te ukinuti kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka, što je inicirala i ‘Ženska soba’. Hitno usvajanje ovih izmjena bio je i jedan od zahtjeva na subotnjem prosvjedu ‘Pravda za djevojčice’, a riječ je i o višegodišnjem zahtjevu različitih stručnih ženskih organizacija, uključujući i Centar za žene žrtve nasilja, Autonomnu žensku kuću Zagreb i Žensku sobu”, rekla je Begović za naš portal.

Hrvatska: Otac bacio četvero maloljetne djece s prvog sprata kuće

Policija je jutros u 6.47 sati dobila dojavu da je muškarac (54) na otoku Pagu u Hrvatskoj u Ulici Josipa bana Jelačića s visine od šest metara bacio svoje četvero maljetne djece od tri, pet, msedam i osam godina, javlja Radio Zadar. Po dolasku policije djeca su bila pri svijesti.

Građani se ‘bude’, iako ih je kao i u susjednim državama ponekad teško probuditi, ali ovo su slučajevi na koje nisu okrenuli glavu, nisu ostali kući. Dakle, na ove slučajeve nitko nije ostao ravnodušan. Imali smo civilizirani prosvjed, s konkretnim zahtjevima. Zakon nije bio loš, ali u praksi se pokazao lošim. Ratificirali smo i Istanbulsku konvenciju ali ne znamo kako i da li u praksi djeluje. Prosvjed ‘Pravda za djevojčice’ organizirali smo zajedno s drugim udrugama i nevladinim organizacijama -  Platforma za reproduktivna prava, Ženska soba, Zaklada Solidarna”, rekla nam je Begović.

Sve je krenulo sa nekoliko uzastopnih slučajeva porodičnog nasilja, ali ni na posljednji slučaj nisu mogli ne reagirati.

“Sistem ne funkcionira na terenu, zakoni ne funcioniraju na terenu. Jedno je na papiru a drugo u praksi i to smo shvatili upravo iz konkretnih slučajeva žrtava koje su nam se javljale, i još uvijek se javljaju na mail i u inboks grupe i traže pomoć. Mi nismo stručnjakinje i to govorimo od početka. Inicijativa #spasime su sedam građanki: glumica i scenaristica Jelena Veljača, producentica Nerma Mehadžić, marketinška stručnjakinja Ana Pecotić, odvjetnica Una Šeparović Zečević, kazališna rediteljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Solarić, no od početka smo i u kontaktu s udrugama koji taj nimalo lak posao rade godinama, poput Sanje Sarnavke. S njima smo se savjetovale što i kako, i kome ih dalje uputiti. Mi ne rješavamo pojedinačne slučajeve, ali svakako odgovorimo svakoj žrtvi i uputimo je dalje stručnjacima. Građani, žrtve traže da ih se čuje, traže da se djeluje brže. Od onog prvog šamara pa do krajnjeg cilja borbe, koji nažalost često bude i tragičan, dug je put s mnoštvo prepreka”, rekla nam je Begović. 

U razgovoru sa gospođom Begović zanimalo nas je njeno mišljenje o tome na čemu još moramo raditi kako bi se probudila svijest građana.

Protesti u Zagrebu - undefined

Protesti u Zagrebu

Ne okrećimo glavu. Jer ni obiteljsko nasilje, a ni seksualno zlostavljanje, ni bilo koji drugi oblik zlostavljanja, nisu privatna stvar. Moramo mijenjati svijest ‘to se nas ne tiče’, jer  naravno, to je najlakše… ali stavite se u položaj žrtve u tom trenutku. Moramo izbaciti i mnoge ‘terminologije’, poput Tko se tuče taj se voli, jer tko se tuče taj se sigurno ne voli. A koliko je takvih krilatica s kojima smo odrasli i prihvatili kao nešto normalno. Jedan od subotnjih transparenata koji mi je ostao duboko urezan je ‘Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe’. Mislim da je time dosta rečeno, poručila je Begović čitaocima portal Radiosarajevo.ba.

Sa kolegicom Anom Pecotić administirala je grupu od 57.000 članova, grupu u kojoj je veliki broj žrtava.

U početku je bilo doista teško, jer pisali su i na zid profila, u inboks, na mail. Sve te slučajeve smo morali pročitati, odgovoriti im, proslijediti MUP-u, odvjetnicima, ženskim udrugama koje su nam pomagale, imamo i mail pritužbe na Centre za socijalnu skrb, koje potom šaljemo resornom ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.. Mnoge žrtve nasilja ostaju u nasilničkom odnosu jer nemaju financijskih mogućnosti započeti samostalan život. Mnoge žrtve se nakon odlaska iz zajedničkog doma suoče s novonastalim troškovima za sebe i djecu koje ne mogu pokriti. Inicijativa #spasime je toga svjesna, pa smo u suradnji sa Zakladom Solidarna osnovali Fond #SPASIME - fond za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, koji raspolaže s novčanim sredstvima za konkretnu pomoć žrtvama”, rekla je za Radiosarajevo.ba jedna od organizatorica protesta i osnivačica inicijative #spasime Mirsada Begović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije