Ministar Hadžiahmetović odgovorio da li će doći do smanjenja cijene grijanja

7
Radiosarajevo.ba
Ministar Hadžiahmetović odgovorio da li će doći do smanjenja cijene grijanja
FOTO: Društvene mreže / Enver Hadžiahmetović

BH-Gas smanjio je cijenu plina za 8,5 posto od početka godine. U javnosti se nametnulo pitanje da li će doći i do smanjenja cijena grijanja za korisnike Toplana u Sarajevu.

Tim povodom smo kontaktirali ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zašite okoliša Kantona Sarajevo Envera Hadžiahmetovića koji nam je odgovorio na ovo pitanje.

"Prije dvije godine je BH gas povećao cijenu za skoro 30 posto. Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom u prvom dijelu je subvencionirala troškove prema Sarajevogasu, ne prema Toplanama. BH gas je povećao cijenu Sarajevogasu. Toplane su uvijek imale istu cijenu prema Sarajevogasu. U ovoj situaciji, u kojoj je cijena smanjena 8,5 posto ne znači Toplanama jer su uvijek imale istu, standardnu cijenu. Ako bi išli da Toplanama opteretimo tih pet, šest, sedam, osam posto koliko možemo, Toplane bi bile na gubitku“, rekao je za Radiosarajevo.ba Hadžiahmetović.

Napomenuo je da je prošle godine Vlada KS prestala subvencionirati cijenu isporuke gasa, te su Toplane imale oko 800.000 KM gubitka posljednjih sedam, osam mjeseci prošle godine.

"Ako bi išli s tim, išli bi svjesno u gubitak. To je faktički i formalno-pravno nije uredu. I ako bi se desilo smanjenje cijene grijanja, bilo bi jako malo, a pravilo bi Toplanama gubitak. Mi ćemo napraviti tijelo za analizu, ali u konačnici, teško da Vlada može ići sa nečim da subvencionira nešto što pravi gubitak Toplanama. Cijena bi ostala ista. Za građane, iznosila bi oko 10 KM. Cijenimo da ne bi napravili veliki posao ako bi smanjili cijenu grijanja“, zaključio je Hadžiahmetović.

Nova cijena od januara

BH-Gas je na bazi kretanja ruske cijene prirodnog gasa, analize trenutnih parametara cijene nafte i naftnih derivata, te analitičkim pristupom ostalim kalkulativnim elementima koji čine cijenu prirodnog gasa formirao prijedlog nove veleprodajne cijene prirodnog gasa.

Na bazi ovako analiziranih kalkulativnih elemenata BH-Gas je formirao prijedlog i uputio materijal na usvajanje prema nadležnim organima i institucijama sa prijedlogom nove veleprodajne cijene.

Nova veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije 485 KM/1000 Sm3.

Ovo znači smanjenje od 8,5 posto u odnosu na trenutno važeću veleprodaju cijenu prirodnog gasa koja iznosi 530 KM/1000 Sm3.

Nova veleprodajna cijena prirodnog gasa, prema prijedlogu, će biti u primjeni od 1. 1. 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije