Savjeti / Centralno grijanje utiče na zdravlje: Evo šta izaziva i kako se zaštititi

09. 01. 2021. u 23:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 55

Centralno grijanje se počelo uvoditi 60-ih godina prošlog vijeka i od tada prosječna temperatura u domaćinstvima raste. Kada se 60-ih počelo centralno grijati, standardna sobna temperatura u prosjeku je bila oko 18 stepeni, danas se standardna temepratura podigla na 21 stepen. Nekada se spavalo na 15, a danas se spava na 19 stepeni.

Nekada se u zimskim mjesecima hodalo, a ne vozio automobil i djeca su se igrala vani, a ne u zatvorenim i zagrijanim prostorijama.

Stoga nije čudno što centralno grijanje utiče na zdravlje. Evo kako.

Dolaskom zime temperatura napolju pada, a u našim kućama polako raste, svakim danom sve više.

No, dolaskom zime manje padaju i naše kalorije. Naime, zimi sve manje vremena provodimo vani, a sve više smo u toplim i zatvorenim prostorijama, koje nažalost utječu na sposobnost sagorijevanja kalorija.

No, ne zaboravite da su za debljinu i dalje glavni krivci manjak tjelesne aktivnosti i prejedanje.

Zato je dobro znati da, osim vježbanja u zimskim danima, kalorije se sagorijevaju i dok stojite vani na hladnoći jer se pri niskim temperaturama dok tijelo drhti, naši mišići stežu zbog generiranja topline, što automatski dovodi do trošenja kalorija.

Važno je znati da trebate da održavate normalnu temperaturu, te da ne pregrijavate prostorije. Velika temperatura će dovesti do toga da imate problema sa sluzokožom nosa, zapušenosti nosa, grlo će vam biti suho, a osobe koje imaju astmu će osjetiti pogoršanje.

Osim toga, imate veću šansu da dobijete prehladu. Također povećava se rizik od nastanka infekcija i respiratornih problema.

Prije nego što krenete spavati, smanjite grijanje. Stručnjaci savjetuju da bi bilo najbolje da temperatura u sobi iznosi oko 18 stepeni.

Grijanje utiče i na kožu.

Zbog grijanja zimi lako će vam ispucati usne, budući da se zrak u prostoriji suši, a usne nemaju svoje žlijezde. Zbog toga nije preporučljivo da poližete usne kada osjetite da su suhe jer će još lakše ispucati.

Kupite nježniji piling i odstranite višak mrtvih stanica tako što ćete lagano istrljati kožu ručnikom.

Koža na rukama općenito je tanja nego na ostatku tijela, a opet najizloženija. Grijanjem ruku na radijatorima koža će se lakše isušiti, a dodatno je možete oštetiti dok raznim hemijskim sredstvima čistite dom. Tražite proizvode za ruke koji sadrže glicerin jer će koža biti meka i njegovana.

Suši zrak s manjkom vlage u zraku loše se odražava i na kožu lica. Stoga smatra da zimi treba posebno paziti na njegu kože te prvenstveno koristiti kreme koje će kožu vlažiti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA