Žurnal / BiH: Zbog nekoliko stotina maraka duga za grijanje plijene stanove i prodaju

06. 01. 2020. u 19:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 330

Zeničanin P.Z. preminuo je posljednjih dana 2018. godine. Stan u njegovom vlasništvu ostavio je svojoj sestrični, koja ga je posljednjih nekoliko godina njegovala jer je bio teško bolestan, piše Žurnal.info.

Pokrenut je ostavinski postupak, u okviru kojeg je od svih komunalija postojao samo dug za grijanje i to u periodu od 2007. do 2012, ukupno 350 KM za 8 mjesečnih računa. Sestrična je platila i porez na nasljedstvo - da bi uslijedio šok. Dolaskom u Općinski sud Zenica saznaje da ne može upisati vlasništvo jer je stan prije pola godine kao predmet ovrhe prodat zbog duga prema JP Grijanje, te da je kupac samo nekoliko dana nakon smrti njenog ujaka upisan kao novi vlasnik stana.

„Možda nije moralno, ali jeste po zakonu“, rekla joj je tada jedna sutkinja Općinskog suda Zenica.

Saznaje da je novac od prodaje stana na posebnom računu i da će nakon odbitka duga prema JP Grijanje, kao jedini nasljednik dobiti ostatak novca. Stan od 36 m2 u centru Zenice, koji je na tržištu mogao postići cijenu od 45 hiljada, prodat je za 22 hiljade maraka.

Ispostaviće se da je kupac mlada službenica zeničkog Općinskog suda, što iz ove institucije unekoliko „koriguju“.

„Tačno je da je u predmetu ovog suda 43 0 I 150806 17 Kom došlo do prodaje nekretnine i da je ona prodana kupcu Almi Kadić, ali imenovana u trenutku kupovine stana nije bila uposlenica Općinskog suda u Zenici već uposlenica Općinskog suda u Kaknju. Naime, imenovana je 14.09.2018.godine kupila predmetnu nekretninu, a u tom periodu od 01.07.2018.godine do 11.11.2018.godine radila je u Općinskom sudu u Kaknju. Alma Kadić od 12.11.2018.godine do danas radi kao uposlenik ovog suda“, odgovaraju na upit Žurnala iz ovog suda.

Igrom slučaja ili pak ne, predmetni sudija Edvin Kokić koji je dao nalog za prodaju stana kao predmet ovrhe je iz Kaknja, a da se sve pažljivo pratilo kazuje i podatak da je samo nekoliko dana nakon smrti P.Z. stan već prepisan na novu vlasnicu. Sada sve pravda time da su obavijesti o pljenidbi stana dostavljane, ali da tuženog P.Z. nije bilo u njemu. Tačno, jer ga je upravo u tom periodu sestrična kao nepokretnu osobu premjestila u svoj stan, jer se uporedo morala brinuti i za oboljelu majku.

„Da su pitali bilo koga od komšija saznali bi gdje je moj ujak i dobili adresu i broj telefona. Mi uopće nismo znali da postoji tužba i prijetnja ovrhe“, navodi ona.

Pri tome nije bilo pokušajao da se dug pokuša namiriti obustavom dijela penzije P.Z. kao što se to uobičava u nekim drugim slučajevima. Ovo nije jedini primjer prodaje stana radi namirenja duga prema JP Grijanje u posljednje vrijeme u Zenici i to zbog relativno nevelikog duga od nekoliko stotina maraka, bez pokušaja namirenja na drugi način.

„Nismo mi market, nećemo dilati stari namještaj...“, odgovara direktor JP Grijanje Zenica Sead Kaknjo, inače kadar SDA na pitanje Žurnala zašto plijene stanove za relativno mali dug.

Tvrdi da je izdato ukupno 126 hiljada zahtjeva za prinudnu naplatu za 55 miliona duga te da je Grijanje platilo 2,5 miliona maraka samo za sudske takse za tužbe.

„Ne određujemo mi na koji način će biti naplata duga, nego sud“, tvrdi direktor Grijanja.

„U svim tim predmetima tražilac izvršenja (u konkretnom JP Grijanje Zenica) je u samom prijedlogu za izvršenje predložilo sredstvo i predmet izvršenja na način kako to propisuju odredbe Zakona o izvršnom postupku FBiH bez predhodne bilo kakve konsultacije sa ovim sudom, jer Sud nije ovlašten da sugeriše tražiocima izvršenja šta će predložiti kao predmet i sredstvo izvršenja“, demantuju direktora iz Općinskog suda Zenica.

Ostatak priče pročitajte OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA