Vojnik sa Titovog broda otkrio šta je sve vidio na brodu Galeb

Radiosarajevo.ba
Vojnik sa Titovog broda otkrio šta je sve vidio na brodu Galeb
Foto: Novi list / Branko Lončarić služio je vojni rok na Galebu

Branko Lončarić služio je vojni rok na Galebu, brodu poznatom po tome što je vozio jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, kao i druge državnike: egipatskog predsjednika Nasera, etiopskog cara Sejlasija, grčkog kralja Otona Prvoga...

Branko se ukrcao na brod u sklopu regrutske škole za brodske motoriste 1952. kao dvadesetogodišnjak, a iskrcao 1955. godine. Otkrio je svoja zanimljiva iskustva s broda o čijoj se obnovi ovih dana odlučuje.

Za vrijeme njegovog služenja vojnog roka na Galebu, Tita su vozili tri puta. Kaže da Tito nije volio avione, volio je da sjedi na palubi, bio je ljubazan prema posadi broda i nije pravio probleme.

"Jednom je tokom noći bila takva oluja da je Tito pao s kreveta. Bili su to oni uski brodski kreveti bez stranica, onda su komandiri digli kolegu i mene pa smo običnu dasku stavili uz krevet da mu bude zaštita od pada. Dobro je bilo kada je ljuljalo naprijed – natrag, ali kad je valjalo bočno, niste se mogli da se zaštitite.

Ali Tito uopšte nije bio ljut poslije pada i mirno i ljubazno je čekao da mu stavimo zaštitu na rub kreveta", prisjeća se Lončarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije