Dodik nastavio optuživati i najavio referedum: 'Političkom Sarajevu je glavni cilj eliminacija mene'

16
A. S.
Dodik nastavio optuživati i najavio referedum: 'Političkom Sarajevu je glavni cilj eliminacija mene'
Foto: Printscreen / Milorad Dodik

Na Kozari je u toku obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika povodom najnovijih odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Predsjednik Republike Srpske optužio je odmah Schmidta, za kojeg tvrdi da se lažno predstavlja po 100. put, i najavio da će u Njemačkoj pokrenuti proces za tužbu. Prozvao je i Angelu Merkel, ali i "političko Sarajevo"...

"Schmidt nema legitimitet. On je dio podvale srpskom narodu s ciljem da Republika Srpska nestane i da izgubi identitet. Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na jasan način je propisao na koji način se bira visoki predstavnik", rekao je Dodik i naglasio da su Daytonski sporazum potpisali Srbija, Hrvatska, RS i FBiH i neki zajednički nivo koji je nategnuto provučen kroz Dejton, koji je predstavljao Alija Izetbegović.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Zatim je istaknuo da se visoki predstavnik lažno predstavlja od prvog dana kada je došao u Bosnu i Hercegovinu.

"U Bosni i Hercegovini, nažalost, postoje ljudi koji priznaju Christana Schmidta, uprkos svemu", priznao je zatim Dodik.

Dodik poručio sa Kozare: 'Proglasit ćemo da Sud BiH, Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u RS'

Dodik poručio sa Kozare: 'Proglasit ćemo da Sud BiH, Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u RS'

Naglasio je da će RS tužiti Schmidta njemačkom zakonodavstvu za lažno predstavljanje.

"Advokati kažu da imamo osnova, i taj proces ćemo pokrenuti u Njemačkoj. Gledat ćemo da to i uradimo, čim prije", dodao je lider SNSD-a.

Optužio je da je za sve "kriva Angela Merkel".

"Ovo je plan koji je smislila još Angela Merkel da bi se otarasila čovjeka koji je imao mnogo problema i afera kao ministar. Sklonjen je na visoku platu i njemu se svidjelo - 24.000 eura (48.000 KM). Plus ne plaća poreze, jer navodno radi u zemlji nesigurnosti, a poreze ne plaća ni u Njemačkoj. To je motiv da od sebe pravite budalu, da je na kraju svoje političke karijere spreman da glumi ludu. To je on za nas", grmio je Dodik.

Potom je govorio o Daytonskom mirovnom sporazumu. Rekao da su SAD još u vrijeme kada se potpisivao Daytonski sporazum obećali Bošnjacima da će razgraditi Republiku Srpsku do te mjere da ona neće postojati

"Daytonski sporzum je prekinuo rat, zato što je Daytonski sporazum u Aneksu 4. definisao politički sistem kojeg ne podržavaju muslimani (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op. a.), koji ni do danas nisu prihvatili Daytonski sporazum", optuživao je Dodik i dodao da brani Daytonski sporazum.

Zatim je rekao da su bez Ustava nametnuti Sud BiH i Tužilaštvo BiH.

"Sada su se uputili na dva najvažnija principa - način i sistem odlučivanja i imovina", govorio je predsjednik RS.

Kakva kazna čeka one koji ne provode Schmidtove odluke: Od otkaza do zatvora!

Kakva kazna čeka one koji ne provode Schmidtove odluke: Od otkaza do zatvora!

Ustavni sud je promijenio politički sistem bez ikakvih prava da to učini, tvrdi Dodik.

"Masovno se kršio taj isti Ustav. Nemamo kome da se žalimo. Ovo što rade na Kosovu, to rade i ovdje. Takvi generatori problema leže u Sarajevu, SAD i Velikoj Britaniji i Europskoj uniji. Oni krše i podržavaju da se krši Ustav. Oni su protagonosti teze da je RS dobra samo kada je slaba", dodao je Dodik.

Dok je Christian Schmidt poništavao odluke NSRS-a, evo gdje je bio Milorad Dodik

Dok je Christian Schmidt poništavao odluke NSRS-a, evo gdje je bio Milorad Dodik

Kazao je da su Srbi nosioci vlasti...

"Oni iz Sarajeva žele das sankcionišu pola zemlje. Njihov glavni cilj je eliminacija Dodika. Ustav BiH je puka kopija od Ustava SAD", kazao je on.

Najavio da bi do kraja godine mogao organizirati referendum o pitanju statusa RS.

"Republika Srpska neće trpiti protektorat i ambasadore Amerike i Velike Britanije i neizabranog građanina Schmidta i političko Sarajevo", kazao je Dodik.

Onda se uporedio sa Aleksandrom Vučićem...

"Radi se o osmišljenom napadu s ciljem da se sruše vlasti u RS i Srbiji. Da se personalizuje krivica u nosiocima narodne moći, da se oslabi narodna volja, time da se oslabi država. U ovom trenutku je na sceni napad na Vučića i na mene. Oni rezonuju ako skinete jednog, lako ćete i drugog. A onda ste dobili Kosovo i onda je nestala i RS", rekao je Milorad Dodik u obraćanju na Kozari.

/ Anketa

Smatrate li da će odluka Christiana Schmidta biti provedena?
Rezultati

Podsjetimo, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u subotu, 1. jula, poništio je antidaytonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Schmidt je zbog poteza NSRS također donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se bilo kakve nezakonite radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo.

Izmjenama je kriminalizirano nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije