Kakva kazna čeka one koji ne provode Schmidtove odluke: Od otkaza do zatvora!

6
Radiosarajevo.ba
Kakva kazna čeka one koji ne provode Schmidtove odluke: Od otkaza do zatvora!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt iskoristio je danas, 1. jula, bonske ovlasti te nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH. Također, van snage stavio je posljednje odluke Narodne skupštine bh. entiteta RS.

Također je propisano šta će se desiti u slučaju neprovođenja odluka visokog predstavnika.

"Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, odnosno kantona, grada ili općine ili mjesne zajednice ili bilo koji oblik lokalne uprave i samouprave, odnosno odgovorna osoba koja ne primjenjuje, provodi, izvršava ili na drugi način ne postupa po odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili izvršenje,

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Osoba iz stavke kojoj je, direktno ili indirektno, naređeno da se ponaša na način iz stavka (1) ovoga člana, a osjećala se primoranom postupiti po takvoj naredbi kako ne bi izgubila sredstva za život ili ne biti izložena zlostavljanju na radu, ali je nadređenog obavijestio da bi takvim radnjama moglo biti počinjeno kazneno djelo, može se blaže kazniti.

Milorad Dodik: "Nikakve odluke lažnog visokog predstavnika nećemo prihvatiti"

Milorad Dodik: "Nikakve odluke lažnog visokog predstavnika nećemo prihvatiti"

(3) Osoba iz stavka (1) kojoj je, izravno ili neizravno, naređeno postupanje na način iz stavka (1) ovoga članka, ali je o takvom stanju obavijestila nadležnog tužitelja, oslobodit će se od kazne. 

(4) Za krivično djelo iz stavka (1) ovoga članka izreći će se sigurnosna mjera zabrane obnašanja dužnosti.

(5) U skladu s člankom 113. i 114. ovoga zakona, izrečena kazna za krivično djelo iz stavka (1) ovoga članka ima kao pravne posljedice osude:

a) prestanak službene dužnosti i prestanak radnog odnosa;
b) oduzimanje odlikovanja;
c) zabrana obavljanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, upravnom ili bilo kojem tijelu koje se financira iz javnih sredstava u cijelosti ili djelomično;
d) zabrana obnašanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, upravnom ili bilo kojem tijelu koje se u cijelosti ili djelomično financira iz javnih sredstava".

Detalje odluke možete pročitati na web stranici OHR-a.

Christian Schmidt se iz sjedišta OHR-a obraća javnosti

Posted by Radio Sarajevo on Saturday, July 1, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije