Christian Schmidt kategoričan: 'Zakon donesen u RS blokiran, neće stupiti na snagu'

11
A. S.
Christian Schmidt kategoričan: 'Zakon donesen u RS blokiran, neće stupiti na snagu'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt u sjedištu OHR-a u Sarajevu održao je konferenciju za novinare.

Kako se i očekivalo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini na pressu je komentirao posljednje odluke Narodne skupština RS.

Milorada Dodika imenom i prezimenom nije spomenuo nijednom.

Proslava Prvog maja na Bunici: Uživanje uz obavezni roštilj i sportske igre

Proslava Prvog maja na Bunici: Uživanje uz obavezni roštilj i sportske igre

"Nedavnim odlukama se direktno napada ustavni poredak BiH, a sasvim tim i Daytonski mirovni sporazum. Naš mandat je da se to više ne dogodi. Entitetske skupštine nemaju nadležnost, nemaju pravo da reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija, kao što je Ustavni sud BiH. To je jednostavno tako.

Ne treba zaboraviti ko će snositi najteže posljedice ovakog avanturizma vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. Iz tog razloga sam odlučio da zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu. Sva procedura je sada završena. Svi zakonodavni postupci su poništeni, odnosno završeni", kazao je visoki predstavnik.

Schmidt je donio izmjene Krivičnog zakona BiH na način da će se radnje koje narušavaju ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo.

"To će osigurati pravni osnov za tužioce, da oni preduzmu aktivnosti. Oni koji pokušavaju da sruše ustavni poredak, moraju biti procesuirani", rekao je Schmidt.

/ Anketa

Smatrate li da će odluka Christiana Schmidta biti provedena?
Rezultati

Zatim je rekao:

"Dozvolite mi da izreknem jedno upozorenje. Sve opcije su na stolu, a svi dobro znate šta sve obuhvataju Bonske ovlasti kojima raspolažem."

Schmidt je nakon toga govorio o važnosti da se Bosna i Hercegovina priključi Europskoj uniji.

"Budite uvjereni da neću stati, nastavit ću štiti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i štit ću sve građane ove zemlje. Moje se odluke upravo objavljuju na stranicama OHR-a i štitit ću vladavinu prava u ovoj zemlji. I još jednom naglašavam - sve opcije ostaju na stolu", kazao je Schmidt.

Ako ste propustili - pogledajte konferenciju za medije Christiana Schmidta na portalu Radiosarajevo.ba:

Christian Schmidt se iz sjedišta OHR-a obraća javnosti

Posted by Radio Sarajevo on Saturday, July 1, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije