Dodik poručio sa Kozare: 'Proglasit ćemo da Sud BiH, Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u RS'

17
A. S.
Dodik poručio sa Kozare: 'Proglasit ćemo da Sud BiH, Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u RS'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Kao što je i u subotu, 1. jula, najavio, Milorad Dodik se u nedjelju, 2. jula, obratio javnosti na obilježavanju 81. godišnjice Bitke na Kozari, koja je održana na Mrakovici.

Predsjednik Republike Srpske prvo je položio vijenac na memorijalni zid spomenika na Mrakovici, a zatim stao pred mikrofon.

"Dolazimo ovdje na Kozaru svake godine da poručimo istinu koja je godinama ista i da pošaljemo poruku da smo se zavjetovali našim državama Republici Srpskoj i Srbiji koje su uvijek bile jedina vodilja borcima", rekao je Dodik na obilježavanju 81. godinjišce od Bitke na Kozari.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Zatim je naglasio:

"Ojačat ćemo međuentitetsku liniju. Proglasit ćemo da Sud BiH, Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u RS. Ojačat ćemo policiju Republike Srpske. Ne očekujem da će na nas krenuti oružanom silom, ali ako krenu mi se nećemo opirati", naglasio je Dodik.

On je najavio da će u jesen zatražiti novo povjerenje za politiku koju će tada predložiti.

"Ona podrazumijeva borbu za status. Ako sada pokleknemo, nestat ćemo za deset godina na ovim prostorima. Ako sada istrajemo, opstat ćemo na ovim prostorima... Јa moram da branim ovaj narod, spreman na žrtvu i ići ću do kraja. Ići ću do kraja jer nemam drugog izbora", poručio je Dodik.

Predsjednik RS je objasnio da kraj podrazumijeva ili oduzimanje imovine ili opstanak Republike Srpske, ali bez Milorada Dodika.

"Јa sam za ovu drugu opciju", podvukao je Dodik.

/ Anketa

Smatrate li da će odluka Christiana Schmidta biti provedena?
Rezultati

Podsjetimo, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u subotu, 1. jula, poništio je antidaytonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Schmidt je zbog poteza NSRS također donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se bilo kakve nezakonite radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo.

Izmjenama je kriminalizirano nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije