Milićević iznijela nimalo optimistične prognoze, govorila i o penzijama i plaćama

Radiosarajevo.ba
Milićević iznijela nimalo optimistične prognoze, govorila i o penzijama i plaćama
PrtScr / Jelka Miličević

Privatna potrošnja će pasti, ali će se desiti i drastičan pad privatnih investicija, kazala je Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, govoreći o utvrđenom rebalansu budžeta.

"Imamo neobičnu sitauciju, nikad takvu nismo imali. Dešava se pad prihoda koji je teško predvidjeti, i s druge strane je potreba odgovora proračuna na izazove. Pokušali smo tražiti rješenja, pratiti pokazatelje u svijetu", rekla je Milićević.

Dodala je da je pad privatne potrošnje rezultat gubitka posla, smanjenja plaća i smanjenog priliva doznaka iz inostranstva.

"Javna potrošnja jedina održava sustav u životu. Drugi problem koji će se desiti je... 20 posto GDP su investicije, od toga četiri petine su privatne. Tu će se desiti drastičan pad. Četvrtina nije dovoljna da održi stopu i očekujemo je da taj pad bude manji od pet posto. Ako bude toliki i veći uspjeli smo", dodala je Milićević.

Optimistična je kada je u pitanju smanjenje prihoda od poreza.

"Očekujemo da će se smanjenje prihoda zadržati na 17-18 posto do kraja godine", rekla je Milićević.

Istakla je da se ne smije desiti da bude ugrožena isplata penzija, niti da minimum egzistencije građana bude doveden u pitanje.

"Mora se osigurati minimalna plaća i Vlada FBiH je predložila zakonsko rješenje gdje ćemo za veliki broj zaposlenika, prema procjenama 350.000, subvencionirati doprinose na minimalnu plaću", dodala je Milićević.

Kazala je da je deficit 770 miliona KM, što je moguće samo kada je stanje prirodne nesreće, te da je odgovor u pronalasku svih rezervi, ranijim suficitima, posebnim prihodima i zaduženju.

"Zato ćemo se dodatno zadužiti za 790 miliona KM", napomenula je Milićević i najavila da će biti potrebno uraditi još jedan rebalans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije