Milanović odlikuje i generala koji je napadao Gornji Vakuf i rušio Stari most

11
Radiosarajevo.ba
Milanović odlikuje i generala koji je napadao Gornji Vakuf i rušio Stari most
Print Screen / Milanović odlikuje i generala koji je napadao Gornji Vakuf i rušio Stari most

Dvodnevno svečano obilježavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 26. godišnjice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja počinje danas održavanjem Taktičko-tehničkog zbora opreme i naoružanja na pomoćnom igralištu stadiona NK "Dinara" (16 – 20 sati), prenose hrvatski mediji pozivajući se na HINA-u i zvaničan program obilježavanja.

 Piše: Faruk Vele

Za 19.15 sati predviđena je na Kninskoj tvrđavi dodjela poticajnih mjera ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Kontroverzni general

U 20.05 sati na istome mjestu predsjednik Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović priređuje prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata. 

Tom prilikom na kninskoj tvrđavi predsjednik Milanović će uručiti odlikovanja umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom general-bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general-bojniku Jozi Milićeviću i umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu, te Vojnoj policiji HVO i Postrojbi za posebne namjene "Ludvig Pavlović" (koja nosi ime po ustaškom teroristi iz Bugojanske skupine 1972.) iz sastava HVO-a.

Najava da će Milanović odlikovati Vojnu policiju HVO-a kojom je upravljao haški osuđenik Valentin Ćorić, a za koju se vežu brojna hapšenja, nezakonito držanje, maltretiranja i ubistva logoraša, vojnika i civila iz Mostara iz Hercegovine, očekivano, izazvala su brojne reakcije.

Prije svega udruženja logoraša iz Mostara i Stoca, ali i intelektualac iz BiH i Hrvatske.

Kao i obično, Milanović se na to ne obazire.

Napad na Vakuf

Osim Vojne policije HVO-a i postrojbe "Ludvig Palvović" posebno je indikativno da će Milanović danas odlikovati i jednog umirovljenog generala regularne Hrvatske vojske (HV) koji je, prema vojnim zapovijedima, ali i svjedočenjima bivših najviših vojnih, policijskih i političkih struktura - tokom "međunarodnog oružanog sukoba" učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu!

Riječ je o spomenutom brigadnom generalu Ivanu Kapularu, inače bivšem zapovjedniku 5. gardijske brigade iz Vinkovaca.

U Zapovijedi od 13. novembra 1993. godine kao "zapovjednik glavnog pravca napada" na Gornji Vakuf, u srednjoj Bosni, naveden je upravo Kapular.  

Kapular je hrvatskoj javnosti je poznat i kao borac s vukovarskog ratišta, odnosno zapovjednik odbrane Borova. Kako je dospio u Gornji Vakuf, sigurno je znalo čelništvo HV-a i Republike Hrvatske. Ali i HVO-a.

Naime, Zapovijed u kojoj se Kapular pominje potpisao je načelnik GS HVO-a Žarko Tole, također, general HVO i HV-a.

Načelnik GS HVO-a Žarko Tole - undefined

Arhiv: Načelnik GS HVO-a Žarko Tole

Kako slijedi iz ove veoma detaljne Zapovijedi, cilj za napad od 13. novembra 1993. godine, a koja je trebala trajati tri do pet dana, jeste razbijanje snaga Armije RBiH, spajanje jedinica HVO i HV-a i brzo ovladavanje cijelim Gornjim Vakufom. 

Šta su pisali Bobetko i Manolić

U knjizi  "Sve moje bitke" Janko Bobetko, general HV-a i načelnik Glavnog stožera Oružanih saga RH pisao je kako je bio ogorčen "neučinkovitošću" Pete gardijske brigade HV-a, sastavljene uglavnom od Slavonaca, na bojišnici oko Gornjeg Vakufa, dok je prema tvrdnjama Josipa Manolića, drugog premijera Hrvatske, hrvatskog političara i obavještajca, tenk "Pete gardijske brigade" Hrvatske vojske, na čijem je čelu bio general Ivan Kapular, srušio je Stari most u Mostaru! 

Kapular je za svoje "zasluge" iz rata izašao s činom generala, a danas će biti odlikovan od predsjendika RH. 

U poratnim godinama Kapular je bio savjetnik direktora Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravaka. Mravak je ranijih godina optuživan za nezakonite radnje u HEP-u, a njegov general-savjetnik "za ljetovanja na račun hrvatske države"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije