Maloljetni logoraš o Milanovićevim odlikovanjima: "Radili su najveća zlodjela"

3
Radiosarajevo.ba
Maloljetni logoraš o Milanovićevim odlikovanjima: "Radili su najveća zlodjela"
PrtScr / Amer Đulić

Predsjednik Udruženja logoraša Stolac Amer Đulić reagirao je na informacije zagrebačkih medija da će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sutra na kninskoj tvrđavi uručiti nova odlikovanja među kojima će, prema navedenim izvorima, biti i ona za Vojnu policiju Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i jedinicu "Ludvig Pavlović " iz Bosne i Hercegovine.

Piše: F. V.

Đulićevi brojni rođaci i komšije bili su hapšeni, zatvarani i maltretirani upravo od pripadnika Vojne policije HVO-a u Stocu.

"Sama informacija o odlikovanju jedinica koje su glavni nosioci etničkog čišćenja i zatvaranja u logore Bošnjaka Stoca je razočaravajuća za sve nas koji smo te jedinice osjetili na svojoj koži. Očekujemo službenu potvrdu informacija o odlikovanjima, no činjenice su jasne. Vojna policija HVO-a, odnosno njen 3. vod, 3. satnije, 3 bojne, bila je stacionirana u Koštanoj bolnici u Stocu. Pripadnici Vojne policije HVO-a su ti koji su radili najveća zlodjela, a tu mislim na progone civila, premlaćivanja muškaraca i ubijanja... U logoru Koštana bolnica je ubijeno, ili je od posljedica premlaćivanja u drugim logorima podleglo, šest civila Bošnjaka", kaže Đulić za portal Radiosarajevo.ba.

Kako dodaje, Vojna policija HVO-a bila je "nositelj progona i pljačke stanovništva stolačke općne".

"Sve to je dokazano u presudi haškoj "šestorci "i njihovom zapovjedniku Valentinu Ćoriću u Haagu ", ističe Đulić.

Ploča na logoru  - undefined

Foto: Ustupljeno za Radiosarajevo.ba: Ploča na logoru

S druge strane, postrojba "Ludvig Pavlović " bila najelitnija postrojba HVO-a na području Stoca i Čapljine.

"Imali su za cilj da uvijek budu prvi, najbolji i najokrutniji. Učestvovali su u svim nečasnim akcijama, čak i onim gdje drugi nisu htjeli", smatra Đulić.

Logoraši Hercegovine su ogorčeni i ne mogu vjerovati da se ovakvo nešto dešava u demokratskoj i europskoj Hrvatskoj.

"Nagrađivati ove postrojbe od strane predsjednika RH, lidera države članice Evropske unije (EU) i nosioca "europskih vrijednosti " je žalosno. Milanović kao predsjednik Hrvatske ovim pokazuje svoj stav prema presudi za UZP u Haggu, ali i svoj odnos prema žrtvama ovog zamišljenog, ali neostvarenog projekta zvanog HR HB.

Pripadnici 3. voda Vojne policije HVO-a - undefined

Foto: Ustupljeno za Radiosarajevo.ba: Pripadnici 3. voda Vojne policije HVO-a

Na kraju se pokazuje i kako jedan tzv. "ljevičar" može biti veći "desničar" i od svojih prethodnika koji su zacrtali spomenute mračne ciljeve. Sve ovo se čini zbog populizma i kojeg glasa iz Hercegovine na narednim izborima. Na kraju, istina može biti spora, ali je i dostižna. To je ujedno poruka Udruženja logoraša Stolac", zaključio je Đulić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije