Milanović primio generale HVO-a, među njima i haški osuđenik Tihomir Blaškić

6
Radiosarajevo.ba
Milanović primio generale HVO-a, među njima i haški osuđenik Tihomir Blaškić
Foto: Ured predsjednika RH / Razgovarali o ulozi HVO-a u obrani Hrvata u BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i penzionisani generali i ratni zapovjednici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) razgovarali su danas o ulozi HVO-a u obrani Hrvata u BiH, kao i o doprinosu pripadnika HVO-a u obrani Hrvatske tokom Domovinskog rata, objavio je ured predsjednika Republike.

Penzionisani generali HVO-a zahvalili su predsjedniku Milanoviću na odlikovanjima gardijskim brigadama HVO-a i specijalnoj policiji MUP-a HR HB, a kojima ih je predsjednik Milanović prošle godine odlikovao povodom 25. godišnjice VRO Oluja. Isto tako, pozdravili su dosljednost predsjednika Milanovića u stavu o konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, piše Nacional.hr.

Milanović je ovom prilikom zahvalio penzionisanim generalima HVO-a na doprinosu u obrani Republike Hrvatske te je ponovio kako će Republika Hrvatska ustrajati u zaštiti prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem u Uredu predsjednika su učestvovali potpredsjednik HGZ-a i penzionisani general Ljubo Ćesić Rojs, ratni zapovjednik ZP Vitez i ratni NGS HVO-a penzionisani general Tihomir Blaškić, penzionisani general HVO-a i brigadni general HV-a Ivica Primorac, ratni zapovjednik ZP Bosanska Posavina penzionisani general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik obrane Mostara penzionisani general HVO-a Ilija Vrlić te ratni zapovjednik zrakoplovstva HVO-a penzionisani brigadir Nedeljko Perić.

Na sastanku su bili i ratni zapovjednik pukovnije Posušje i 66. Pukovnije za izgradnju cesta penzionisani brigadir Ivan Bago, ratni zapovjednik specijalne policije Livno penzionisani pukovnik Jure Granić, zapovjednik I. Bojne ABB Livno penzionisani bojnik Boško Barać, penzionisani ratni načelnik saniteta ZP Tomislavgrad dr. Josip Perić i penzionisani pomoćnik ratnog zapovjednika HVO-a Žepče, Vinko Marić.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije