Migrante čamcima htjeli prebaciti iz Bihaća u Hrvatsku, optužene tri osobe

Radiosarajevo.ba
Migrante čamcima htjeli prebaciti iz Bihaća u Hrvatsku, optužene tri osobe
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv tri osobe zbog krijumčarenja ilegalnih migranata.

Optuženici, dva državljanina BiH i jedan državljanin Egipta, terete se za organizirano krijumčarenje migranata državljana Egipta, preko BiH prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:Ahmeda Ghabira Mahmuda Fethallaha, rođen 1991. godine u Egiptu, državljanin Egipta koji se nalazi u pritvoru, Duraković Alana, rođen 1997. godine u Bihaću i Bakrač Amira, rođen 1997. godine u Bihaću.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici organizirane grupe formirane radi izvršenja kaznenog djela krijumčarenja osoba, radi sticanja protupravne imovinske koristi, organizirali krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Egipta, koji su boravili u BiH, sa ciljem njihovog prijevoza prema teritoriji R Hrvatske i zemljama EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a o borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.

U optužnici se navodi, da su se optuženi, prema unaprijed dogovorenim ulogama, angažirali na krijumčarenju i prijevozu grupe od najmanje 15 državljana Egipta, koji su nezakonito boravili u BiH, te ilegalne migrante dovezli sa područja Bihaća, na riječnu granicu BiH i Hrvatske, na rijeci Savi, gdje su im osigurali gumene čamce sa namjerom da se prebace u R Hrvatsku i na taj način na područje EU.

Optuženi su u namjeri spriječeni od strane policije MUP-a RS, te su otkriveni i lišeni slobode, a na obali rijeke pronađeni su i ilegalni migranti sa područja Egipta.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a. KZ BiH a u vezi sa kaznenim djelom –Krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije