Raste broj zaraženih u novom žarištu COVID-19 u Federaciji BiH

Radiosarajevo.ba
Raste broj zaraženih u novom žarištu COVID-19 u Federaciji BiH
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Maglaju, novom žarištu koronavirusa u Federaciji BiH, do danas je registriran 71 slučaj zaraze ovim smrtonosnim virusom, a čak 494 osobe su u samoizolaciji.

Prvi slučajevi zaraze u ovoj općini u FBiH registrirani su 12. aprila, kada je registrovano sedam slučajeva zaraze koronavirusom.

Već narednog dana broj pozitivnih osoba na novi virus popeo se na 13

Drljević: U Maglaju čak 61 osoba zaražena, žarište su dvije velike firme

Načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević najavljuje da bi se zbog naglog povećanja broja zaraženih na koronavirus u Maglaju, u Domu zdravlja u toj općini mogao urediti i izolatorij za smještaj osoba iz tog grada.

Do 18. aprila u ovoj opštini broj zaraženih se povećao na 38. Najveći broj zaraženih registrovan je posljednjih dana i popeo se na 71.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr Adnan Jupić i načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica dr Ednan Drljević posjetili su JU Dom zdravlja Maglaj.

Na sastanku kojem su prisustvovali načelnik općine Mirsad Mahmutagić, direktor JU Dom zdravlja Maglaj Elvir Vehabović, kantonalni epidemiolog dr Alis Kozica, direktor Opšte bolnice Tešanj dr Hasan Škiljo i predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, razgovarali su o trenutnom stanju u općini Maglaj, povećanom broju zaraženih lica, kao i prostoru za eventualni izolatorijum.

Kompletna kompanija u BiH ide u izolaciju nakon testiranja na COVID-19

U Maglaju jedna kompletna kompanija ide u izolaciju nakon obavljenog testiranja na COVID-19, saopćeno je danas iz Općine Maglaj. "Nakon jučerašnje informacije da se nastavlja testiranje na koronavirus (COVID-19), obavještavamo vas da je nakon završenih testiranja, od 18 uzetih uzoraka deset osoba pozitivno na koronavirus, od čega je sedam osoba sa područja općine Maglaj, dodali su iz ove općine.

"U Maglaju istražujemo žarišta i kontakte i činjenica je da ima više zaraženih. Dobro nam je došlo da u drugim općinama nemamo toliko zaraženih pa još uvijek nam kapaciteti kojim raspolažemo nisu došli u pitanje. Ovi pacijenti su već oboljeli, sada su registrovani i imat će kompletnu zdravstvenu uslugu. Rade se obimna testiranja zbog čega se i otkriva veći broj pacijenata. Specifičnost Maglaja je da veliki broj pacijenata dolazi iz neka dva privredna subjekta. Sada treba provjeriti jesu li se u principu pridržavali svi pravilnog načina rada, protokola i tako dalje. Ne da bi se neko optuživao nego da se učimo na greškama”, istakao je dr Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK.

Naš portal je već ranije pisao da se u Maglaju jedna kompletna kompanija nalazi u izolaciju nakon obavljenog testiranja na COVID-19. 

Prema informacijama, nakon uvida u epidemiološku sliku, riječ je o zaposlenicima kompanije Bontex Maglaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije