ZDK / Drljević: One koji odbijaju liječenje prisilno privoditi jer su opasnost po okolinu

06. 04. 2020. u 12:36:00 Fena

Shares: 141

Pacijentica iz Tešnja šesta je izliječena osoba od koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) te će danas biti i otpuštena iz depadansa Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice u Zenici (KBZ), najavio je u izjavi za Fenu načelnik tog odjela zeničke bolnice Ednan Drljević.

"Ona će, kao i prethodno četvero pacijenata što smo otpustili, nakon provedenih 15 dana te potvrđenog negativnog nalaza na Covid-19, narednih još 15 dana i u kućnim uslovima biti pod našim zdravstvenim nadzorom.

Svakodnevno ćemo s njom biti u kontaktu telefonski, kao što će i ona nama javljati sve eventualne promjene i svoje kontakte. Zaraženi muškarac iz Tešnja, koji je ranije na testiranju bio negativan, još se nalazi u bolnici, jer je nakon operativnog zahvata hirurški nestabilan", objašnjava Drljević, koji je i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ZDK-a.

Do sada je u tom kantonu potvrđena zaraza kod ukupno 33 osobe, od kojih su njih pet otpuštene kućama, ali načelnik Drljević ističe da još imaju problema s odbijanjem nekih osoba koje su zaražene da budu smještene u za to pripremljene bolničke kapacitete.

"Jedan pacijent iz Tešnja jučer je odbio da bude smješten u depadans, ranije je odbio i jedan iz Zavidovića, ali ih je najviše iz Zenice. To se pod hitno mora riješiti, jer oni nam ruše kompletan sistem", ističe Drljević, koji napominje da su to "potencijalno neeksplodirane bombe".

"Uzalud nam sve što smo radili ako zaražene osobe ne dođu na liječenje. Oni se moraju obavezno liječiti, ako treba prisilno ih privesti, kao što se privode i psihijatrijski bolesnici koji su opasni po okolinu. A ovi su pacijenti opasni po okolinu", upozorava Drljević, koji dodaje da bi takvi pacijenti u svojim kućama ili stanovima mogli ostati samo pod uslovom da "imaju vlastiti WC, hodnik i sobu te da budu zaključani".

Drljević napominje kako među osobama koje su zbrinute na odjelu i u depadansu nema nikoga na respiratoru, ali da imaju tri osobe kod kojih je stanje nešto lošije te koje se nalaze u predintenzivnom odjelu.

NEMA KOMENTARA