Drljević: U Maglaju čak 61 osoba zaražena, žarište su dvije velike firme

Fena
Drljević: U Maglaju čak 61 osoba zaražena, žarište su dvije velike firme
Foto: Fena / Ednan Drljević

Načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević najavljuje da bi se zbog naglog povećanja broja zaraženih na koronavirus u Maglaju, u Domu zdravlja u toj općini mogao urediti i izolatorij za smještaj osoba iz tog grada.

Do sada je na području te općine, u kojoj do prije dvije sedmice uopće i nije bilo zaraženih, potvrđena zaraza kod 61 osobe, odnosno duplo više nego u Zenici (30) te skoro polovica ukupno zaraženih u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem je do sada evidentirano 123 pozitivnih na Covid-19.

"Ideju o izolatoriju u Maglaju predočit ću ministru zdravstva ZDK-a Adnanu Jupiću, ali i načelniku te općine, kao i direktoru Doma zdravlja. Oni imaju jako dobar prostor na trećem spratu, u koji samo treba unijeti krevete te osigurati zdravstveni nadzor. Naravno, mi bismo im u svemu pomogli i bili supervizori. Treba nam podrška i lokalnih zajednica, jer bi mogao biti veliki pritisak na KBZ", ističe Drljević.

Smatra da bi u toj općini u narednim danima moglo biti još pozitivnih.

"Žarište zaraze su dvije firme, Bonex i H-M Promet, u kojima koliko znam radi 400-500 ljudi. Realno je očekivati da će biti još zaraženih, jer smo krenuli testirati po 'južnokorejskom' modelu, odnosno po sistemu 'traženja pupoljaka'. Vidim i po rezultatima da je, od 19 zadnjih testova, 12 bilo pozitivno, što govori da se na stručan način biraju osobe koje treba testirati", kaže Drljević.

On, međutim, napominje kako je očito bilo propusta u organizaciji posla u dvije spomenute firme, u kojima je puno ljudi radilo na malom prostoru.

"To nam je upozorenje i za sve ostale firme, kao i za one koje tek trebaju da prorade. Mora se osigurati zaštitna oprema te distanca između radnika", naglašava Drljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije