"Političari pozivaju na sadnju, a mi ne možemo prodati ovo što imamo"

Fena
"Političari pozivaju na sadnju, a mi ne možemo prodati ovo što imamo"

Ovogodišnji urod mladog krumpira, koji se proizvodi u Ljubuškom i okolici pod brendom "Ljubuški rani", prepolovljen je zbog proljetnog mraza i niskih temperatura.

Pored epidemije koronavirusa proizvođače ovog visokokvalitetnog, autohtonog proizvoda zadesile su i vremenske nepogode zbog čega će mnogi od njih biti na gubitku, a upitna je i sama budućnost brenda.

"Mladi krumpir je ove godine u velikoj mjeri nastradao od leda, velike su štete nastale uzrokovane temperaturama ispod nule. Urod je umanjen za 50 do 70 posto, ovisno od mikrolokacije", govori direktor Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" Ljubuški Dubravko Vukojević.

Dodao je kako se nada da će ono što je proizvedeno naći put do kupaca no i tu vlada velika neizvjesnost: "Pandemija koronavirusa značajno je poremetila plasman krumpira, jer su zatvoreni restorani, kuhinje i ugostiteljska djelatnost, općenito. Sami ste svjedoci da se teško prodaje povrće zbog poremećaja na tržištu i nekontroliranog uvoza svega i svačega."

Govoreći o budućnost brenda Vukojević je kazao kako je u ovom trenutku teško bilo što reći: "Naši političari ovih dana pozivaju građane BiH da siju i sade, a u isto vrijeme ne može se plasirati i prodati i ovo što trenutno imamo." 

Inače, Poljoprivredna zadruga "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog osnovana je 2011. godine i trenutno broji 185 udruženih poljoprivrednih proizvođača i 80 kooperanta. Pored krompira ova zadruga bavi se uzgojem paradajza, mladog luka, češnjaka, kupusa i lubenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije