Hrvati moraju da vrate 400 miliona eura EU, lažirali radove u plastenicima

Radiosarajevo.ba
Hrvati moraju da vrate 400 miliona eura EU, lažirali radove u plastenicima
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Hrvatska će najvjerovatnije morati da vrati tri milijarde kuna (396,8 miliona eura) podsticaja dobijenih od Europske unije, jer je kontrola iz Brisela utvrdila da je samo dva posto tih sredstava isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, piše Večernji list.

"Mi smo u Hrvatskoj promašili sve dosadašnje poljoprivredne politike, proizvodimo hrane ispod 45 posto naših potreba, a čudimo se što su nam sela prazna i što nam mladi odlaze. Na ovakav način kako se donose i sprovode zakoni nije ni čudo što nam se to događa", rekao je vlasnik poljoprivredne firme Agro-palm i potpredsednik Hrvatske poljoprivredne komore Antun Vrakić.

On je ukazao da se već sada pojavljuju razni nakupci i prekupci, a sve na štetu seljaka i upozorio na pogrešan smjer hrvatske agrarne politike, za koju kaže da je vode interesne grupe.

"Podižu se podsticaji na puste njive na kojima niko ništa ne proizvodi. Kontrola iz Brisela utvrdila je da je samo dva posto podsticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano. I sad traže da se novac vrati za tri godine unazad, milijardu kuna po godini. Prijedlog je da taj povrat snosimo solidarno, ali to ne dolazi u obzir", odlučan je Vrakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije