Naučnici iz regije uspjeli odrediti sekvencu genoma virusa uzročnika bolesti COVID-19

Radiosarajevo.ba
Naučnici iz regije uspjeli odrediti sekvencu genoma virusa uzročnika bolesti COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Interdisciplinarni tim hrvatskih naučnika uspio je odrediti sekvencu genoma virusa uzročnika bolesti COVID-19. Ovi rezultati omogućit će jasno određivanje izvora zaraze i njeno praćenje širenja širom regije, te doprinijeti svjetskim naporima u suzbijanju pandemije. Uspjeh hrvatskih naučnika potvrđuje da Hrvatska posjeduje i tehničke i ljudske resurse koji je svrstavaju uz bok drugim zemljama koje doprinose razumijevanju SARS-CoV-2.

Prva detaljna analiza genoma virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, provedena je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Laboratoriju za naprednu genomiku pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka, a u suradnji s izv. prof. Igorom Jurakom s Odjela za biotehnologiju Univerziteta u Rijeci te prof. dr. sc. Tomislavom Rukavinom i dr. med. Nevenom Sučićem s Medicinskog fakulteta u Rijeci i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

Uspostavljanje platforme za analizu te određivanje genoma virusa ima višestruki značaj jer će omogućiti detaljno praćenje evolucije virusa i puteve prijenosa virusa, a što je od iznimnog značaja za razvoj novih lijekova i cjepiva u budućnosti.

"Naš Laboratorij za naprednu genomiku na IRB-u jedan je od vodećih laboratorija u Hrvatskoj za primjenu modernih tehnologija za analizu gena baziranom na masovnom paralelnom sekvenciranju (eng. NGS). Ovakav pristup, koji omogućava istovremenu analizu velikog broja gena, naš laboratorij već duži niz godina uspješno primjenjuje za određivanje genetskih uzročnika nasljednih bolesti i genetike raka koja je sada prilagođena za određivanje genoma virusa,'' objašnjava dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj laboratorija.

Značaj ovog rezultata za istraživače s IRB-a tim je veći jer je tim pod vodstvom dr. Vugreka razvio vlastiti protokol za analizu uzročnika bolesti COVID-19 koji bi mogao biti široko primjenjiv i za analize drugih virusa.

''Požrtvovni rad i domišljatost doktoranda mag. chem. Filipa Rokića omogućio je implementaciju i eksperimentalnu izvedbu protokola za sekvenciranje. Važno je napomenuti da ovakav pristup generira ogromnu količinu podataka koju je moguće analizirati samo uz pomoć sofisticiranih bioinformatičkih alata za koje je bio zadužen još jedan doktorand u laboratoriju, mag. mol biol. Lovro Trgovec-Greif,'' ističe dr. Vugrek.

U ovom istraživanju esencijalno je bilo učestvovanje prof. dr. Tomislava Rukavine i dr. med. Nevena Sučića s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci te Medicinskog fakulteta u Rijeci koji su sakupili uzorke pacijenata i proveli dijagnostičku analizu pomoću metode PCR-a.

Kompletan tekst pročitajte na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije