Meteorolozi u Bosni i Hercegovini upozoravaju na jače nevrijeme. Pripremite se, stiže snijeg

1
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi u Bosni i Hercegovini upozoravaju na jače nevrijeme. Pripremite se, stiže snijeg
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Snijeg / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini u nedjelju ujutro, 24. marta, oblačno vrijeme. Kiša pada u većem dijelu Bosne, rijetko u Hercegovini. Na području Krajine u nizinama je registrovana susnježica ili snijeg.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica 0; Bihać i Sanski Most 1; Prijedor 2; Banja Luka i Tuzla 3; Bugojno, Gradačac i Sokolac 4; Doboj i Zenica 5; Bijeljina, Sarajevo i Srebrenica 6; Ivan Sedlo 7; Livno 9; Trebinje 10; Široki Brijeg 12; Mostar 14; Neum 15°C.

Danas će jače naoblačenje sa zapada donijeti zahlađenje i padavine širom zemlje. U nizinama će većinom padati kiša, u Bosni i susnježica. Na planinama će padati snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera. U Hercegovini jugo veći dio dana. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje od 13 do 17°C.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

U Sarajevu oblačno sa kišom. Prestanak padavina u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 8°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Biometeorološke prilike dodatno će se pogoršati tokom dana. Nestabilno vrijeme, povremena južina i veći sadržaj vlage u zraku, uzrokovaće probleme meteoropatama, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti. Opšta slika biće lošija u unutrašnjosti i na sjeveru zemlje. Pri tome će u drugom dijelu dana posvuda temperature opasti, što će dodatno usložnjavati opštu sliku, čemu bi naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima trebali posvetiti pažnju, biti oprezniji i reducirati boravak na otvorenom.

Objavljena je prognoza do četvrtka:

U ponedjeljak 25. 3. 2024. u Bosni i Hercegovini preovladavaće sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva po kotlinama u Bosni će biti magle ili niske naoblake. Sredinom dana i poslije podne lokalno može pasti malo kiše ili kratkotrajan pljusak u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 17°C. 

U utorak 26. 3. 2024. u Bosni i Hercegovini se očekuje naoblačenje sa jugozapada koje će usloviti slabu kišu. Padavine su češće na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

Vremenska prognoza za vikend. Stiže promjena vremena i snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Vremenska prognoza za vikend. Stiže promjena vremena i snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

U srijedu 27. 3. 2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeni lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Tokom noći na četvrtak kiša se očekuje širom zemlje. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno sa jakim udarima juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C. 

U četvrtak 28. 3. 2024. prognozira se da se glavnina padavina u jutarnjim satima pomjera sa zapada prema istoku zemlje. Zatim se očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 19°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije