Poznati meteorolog objavio prognozu do kraja marta: Najavio i snijeg i ljetne temperature, evo kada

1
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio prognozu do kraja marta: Najavio i snijeg i ljetne temperature, evo kada
Foto: FB / Prognoza Marka Ćubrila

Poznati srbijanski meteorolog Marko Ćubrilo u novoj vremenskoj prognozi za zemlje regije naveo je da drugi dan vikenda donosi premiještanje hladnog fronta, padavine i zahlađenje. Na planinama višim od 900mnv će padati snijeg.

"U ponedjeljak svježe, vjetrovito i nestabilno, a zatim otopljenje uz jak južni vjetar. Nove padavine oko 28. marta kada će malo osvježiti. Sam kraj marta mogao bi donijeti ljetne temperature. Danas tokom najvećeg dijela dana pretežno sunčano i toplo, posle podne nad sjeverozapadnim, a u toku noći ka nedelji nad sjevernim i središnjim dijelovima regiona premještanje padavinske zone hladnog fronta kada se uz okretanje vjetra na prolazno jak sjeverozapadni očekuje kiša uz zahlađenje, a na planinama preko 900mnv snijeg.

Hladan front će sutra tokom dana napredovati dalje na jugoistok, ali će taj dio regiona zavatiti tek poslije podne, dok će u isto vrijeme na sjeverozapadu i sjeveru regiona uz djelimično razvedravanje padavine prestati", naveo je Ćubrilo.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Planine jugoistočnog dijela regiona će u nedjelju krajem dana i u toku noći ka ponedeljku takođe imati snježne padavine.

"Trenutno se očekuje od 5cm do 20cm snijega, a najviše snijega bi trebale dobiti planina sjeverne C.Gore, južne, jugozapadne i jugoistočne Srbije koje su preko 900mnv. U nedelju maksimum od oko +7 na severozapadu do oko +18 na jugoistoku Srbije.

U ponedeljak promjenljivo oblačno, prohladno i vjetrovito uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda. Povremeno i to posebno sredinom dana i posle podne biće uslova za pljuskove kiše i krupe u nižim dok bi preko 900mnv i dalje bilo uslova za pojavu snijega. Puhat će pojačan, sredinom dana na udare i jak severozapadni vjetar, posebno na istoku regiona, dok će uveče vjetar brzo oslabiti. U ponedjeljak dnevni maksimum do +5 do +13 stepeni Celzijusa. Noć ka utorku vedra i hladna, ali samo ponegdje uz pojavu slabog, prizemnog, mraza uglavnom u planinskim kotlinama.

Sa jačanjem uticaja novog ciklona nad zapadnim Sredozemljem počinje južno strujanje te će u utorak i srijedu biti osjetno toplije uz južni vjetar, jak jugo na Jadranu i vrlo jaku, toplu, košavu. Povremeno će biti kiše i pljuskova, posebno na jugu, zapadu i sjeveru regiona, dok će se u srijedu maksimumi kretati od +12 do +21 stepen Celzijusa. U četvrtak kišu i pljuskove treba očekivati i nad ostalim predjelima, južni vjetar će prestati i na kratko okrenuti na sjeverozapadni smijer uz manje zahlađenje.

Zatim do kraja mjeseca uz jačanje grebena anticiklona slijedi stabilizacija uz osjetno otopljenje tako da bi se oko 31.03. maksimumi mogli lokalno kretati i oko +27 stepeni Celzijusa, što već ljetnje vrijednosti.

Sumirano, pred nama je period vrlo velikih temperaturnih oscilacija, smjena otopljenja i zahlađenja, dok bi oko 25.03. planine preko 900mnv mogle imati možda i posljednji konkretniji snijeg ove sezone. Krajem marta moguće ljetnje temperature", naveo je Ćubrilo.

DRUGI DAN VIKENDA DONOSI PREMŠTANJE HLADNOG FRONTA, PADAVINE I ZAHLAĐENJE. NA PLANINAMA PREKO 900mnv SNEG. U PONEDELJAK...

Posted by Marko Cubrilo on Saturday, March 23, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije