Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Očekujte pljuskove, grmljavinu i jake udare vjetra

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Očekujte pljuskove, grmljavinu i jake udare vjetra
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Meteorolozi najavili udare vjetra / Ilustracija

U ponedjeljak ujutro, 19. augusta, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su registrovani na području Krajine, jugozapadu Bosne i zapadu Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Ivan Sedlo i Sokolac 16; Livno i Srebrenica 17; Bugojno i Drvar 18; Sarajevo i Tuzla 19; Bihać, Široki Brijeg, Zenica i Zvornik 20; Gradačac i Prijedor 21; Banja Luka, Bijeljina i Sanski Most 22; Neum i Trebinje 23; Mostar 24°C.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i dosta nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuje i jače nevrijeme usljed obilnijih pljuskova, grmljavine i jakih udara vjetra. Jače padavine se najizglednije u poslijepodnevnim satima na području Krajine, sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar je većinom slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugoistočnog smjera. Uz grmljavinske oblake će biti jakih udara vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C.

Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana povremeno može padati kiša ili pljusak. Najviša dnevna temperatura zraka oko 28°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Pogoršanje vremena uz čestu kišu i pljuskove uzrokovaće relativno povoljne biometeorološke prilike. U takvim bi okolnostima meteoropati mogli patiti od glavobolje, nesanice i slabije koncentracije. Kod hroničnih bolesnika pojačat će se tegobe vezane uz njihove bolesti. Biometeorološke prilike će biti ipak povoljnije sa više svježine, ponajviše usljed nižih temperatura.

Objavljena je prognoza do petka:

U utorak 20. 8. 2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Širom zemlje povremeno će padati kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. Lokalno su mogući obilniji pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C. 

U srijedu 21. 8. 2024. u Bosni umjereno do pretežno oblačno. U Hercegovini će preovladavati sunčanije uz malu do umjerenu oblačnost. Povremeno lokalnih pljuskova može biti širom Bosne, jačih na sjeveru i sjeveroistoku. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 32°C.

Stižu padavine: Poznati bh. meteorolog dao prognozu za naredne dane, ali i upozorenje za građane

Stižu padavine: Poznati bh. meteorolog dao prognozu za naredne dane, ali i upozorenje za građane

U četvrtak 22. 8. 2024. u Bosni i Hercegovini stabilizacija vremena. U jutarnjim satima po kotlinama će biti niske naoblake ili magle. Tokom dana će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 36°C. 

U petak 23. 8. 2024. u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34°C, na jugu zemlje do 36°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije