Stižu padavine: Poznati bh. meteorolog dao prognozu za naredne dane, ali i upozorenje za građane

2
N. O.
Stižu padavine: Poznati bh. meteorolog dao prognozu za naredne dane, ali i upozorenje za građane
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pljusak / Ilustracija

August ove godine nam je donio ekstremne vrućine koje su prouzrokovale sušu širom zemlje, ali i česte požare.

Neki meteorolozi najavljuju mogući dolazak ciklone zvane summerkiller koja bi mogla prekinuti trend visokih temperatura, a da li će se to osjetiti i u Bosni i Hercegovini, pitali smo poznatog bosanskohercegovačkog meteorologa i klimatologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženana Zuluma.

Kako on kaže, u narednim danima moguće su frontalne padavine, međutim, znatnijeg zahlađenja nema.

Nova teška saobraćajna nesreća u BiH: Poginula žena (47), šest osoba povrijeđeno

Nova teška saobraćajna nesreća u BiH: Poginula žena (47), šest osoba povrijeđeno

"Prvog dana vikenda će se zadržati toplo vrijeme. Ono što valja istaći je to da u popodnevnim satima možemo očekivati lokalne pljuskove praćene grmljavinom, a negdje je moguć i grad. Maksimalna temperatura zraka u BiH će biti između 34 i 40 stepeni Celzijusa.

Upozoravaju se vozači da paze gdje parkiraju automobile, da ne parkiraju ispod drveta kako ne bi nastala šteta na automobilu ukoliko dođe do lomljave stabla.

Slično vrijeme se očekuje i drugog dana vikenda, u nedjelju, 18. augusta. Malo veća oblačnost se očekuje u jutarnjim satima, a popodne su mogući pljuskovi i grmljavina. Maksimalne temperature zraka će se kretati od 32 do 38, lokalno do 40 stepeni Celzijusa.

U kasnim poslijepodnevnim satima jedna fronta bi trebala da zahvati našu zemlju, prije svega u zapadnim krajevima, a u noći sa nedjelje na ponedjeljak, u ranim jutarnjim satima ta fronta će da zahvati i ostale krajeve naše zemlje.

Tako da već u ponedjeljak, 19. augusta, možemo očekivati pad temperature za nekih 10 ili više stepeni te padavine praćene grmljavinom. Padavine se odnose naročito na jug Hercegovine, ali nisu isključeni ni centralni dijelovi.

Objavljena detaljna prognoza do kraja augusta: Kad dolazi zahlađenje i šta nas čeka krajem mjeseca

Objavljena detaljna prognoza do kraja augusta: Kad dolazi zahlađenje i šta nas čeka krajem mjeseca

U utorak, 20. augusta, predviđa se nestabilno vrijeme – kiša, pljuskovi, grmljavina. Maksimalna temperatura zraka će biti do 30 stepeni, u centralnim dijelovima nekih 24 do 28 stepeni, a od srijede dolazi blaga stabilizacija vremena, odnosno prestanak frontalnih padavina.

Više sunčanih intervala, ali pljuskovi i grmljavina su do kraja sedmice izgledni u nekim područjima. Temperature od srijede će biti u laganom rastu u odnosu na ponedjeljak i utorak", rekao je Dženan Zulum za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije