Meteorolozi izdali crveno upozorenje za danas: Objavljena prognoza do utorka - evo kad stiže kiša

2
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi izdali crveno upozorenje za danas: Objavljena prognoza do utorka - evo kad stiže kiša
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajlije uživaju u sunčanom danu na omiljenom šetalištu

Jutros je u našoj zemlji vedro. Na snazi je i danas crveno meteorološko upozorenje zbog očekivanih vrelina, a poruka glasi:

"PODUZMITE MJERE. Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodno
Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi."

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 17; Sokolac 18; Drvar, Ivan Sedlo, Široki Brijeg, Srebrenica 19; Bugojno, Livno 20; Prijedor, Sanski Most, Sarajevo 21; Bihać, Zvornik 22; Banja Luka, Tuzla, Zenica 23; Doboj 24; Bijeljina 25; Trebinje 26; Gradačac, Neum 27; Mostar 28; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Sarajevo prvu kafanu dobilo prije Londona: Znate li gdje se nalazila?

Sarajevo prvu kafanu dobilo prije Londona: Znate li gdje se nalazila?

Bioprognoza: I dalje nepovoljne biometeorološke prilike uz najviši stepen upozorenja na visoke temperature koje mogu utjecati na zdravlje ljudi. Nedostatak svježine tokom noći mogao bi kod osjetljivih osoba uzrokovati iscrpljenost i dodatno jačanje tegoba. Preporučljivo je maksimalno reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, naročito rizične grupe stanovništva poput trudnica, djece, hroničnih bolesnika i starijih lica. Učesnicima u saobraćaju također sugerišemo oprezniju vožnju. Opšta slika će biti najlošija u sjevernoj, centralnoj Bosni i na krajnjem jugu.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim, zapadnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren na jugu i jugozapadu zemlje jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 34 do 40, lokalno do 42 °C. U Sarajevu sunčano i vruće. Dnevna temperatura zraka oko 38 °C.

U subotu sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40 °C. 

Obavještenje za vozače: Na ovim bh. graničnim prijelazima moguća duža zadržavanja

Obavještenje za vozače: Na ovim bh. graničnim prijelazima moguća duža zadržavanja

U nedjelju sunčano i vruće uz umjeren porast oblačnost tokom dana. Poslije podne lokalni pljuskovi i grrmljavina su moguću u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne, koji mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, lokalno do 40 °C.  

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine na jugu Hercegovine i u Krajini. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjevernih smjerova, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 21 do 27, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 30 °C.  

U utorak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prestanak padavina prema kraju dana. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 30 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije