Meteorolog upozorio: "Očekuje nas snažno nevrijeme, moguće su poplave i pijavice"

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolog upozorio: "Očekuje nas snažno nevrijeme, moguće su poplave i pijavice"
Foto: Istramet / Superćelijski oblak / Ilustracija

Sutra, 18. augusta, stiže promjena vremena, nošena jačim pogoršanjem. Državni hidrometeorološki zavod  Hrvatske zato je izdao posebno priopćenje i niz upozorenja za moguća nevremena. Šta tačno slijedi otkrio je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić.

"Stiže nam jedno jače pogoršanje nošeno hladnom frontom sa sjeverozapada Europe. To je uobičajena ljetna situacija kada hladan zrak dođe na pregrijano kopno i more, a znamo da je posljednjih dana temperatura bila između 35 i 40 stepeni. Onda dolazi do vrlo burnih reakcija u atmosferi. Naglo se diže zrak i nastaju oni najopasniji i najveći oblaci. To su kumulonimbusi, jedini oblaci koji daju grmljavinu, tuču, pijavice i slične pojave", kazao je Vikić-Topić.

Otkrio je i jesu li te pojave moguće sutra i prekosutra te gdje je najveća opasnost od nevremena.

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

"Moguće su. Sutra ćemo imati mnogo grmljavine i obline kiše koja će pasti u jako kratkom vremenu. Lokalno će biti i bujičnih poplava osobito u mjestima na obali. Moguća je i tuča, ponajprije u Istri i unutrašnjosti Hrvatske. Moguće su i pijavice kad stiže hladna fronta, osobito na moru. Dakle, cijeli niz opasnih vremenskih prilika. Zato je na snazi i DHMZ-ovo upozorenje na grmljavinu za cijelu državu. A sutra je moguće da će podignuti stepen upozorenja tokom dana ovisno o razvijanju pogoršanja. Isto tako u noći s nedjelje na ponedjeljak i u ponedjeljak ujutro će biti još nestabilnije vrijeme pa bi se s obzirom na to mogao mijenjati i stepen upozorenja na više. Treba pratiti", naglasio je meteorolog, te nastavio:

"Znamo da će biti mnogo grmljavinskog nevremena i pljuskova, no veća je opasnost da će ih biti na moru nego na kopnu. Ukoliko ćete sutra ići na put, a mnogi će se vraćati i s mora, trebalo bi ciljati jutarnje i prijepodnevne sate jer će kasnije biti znatno nestabilnije vrijeme. Bilo bi dobro sljedeća sva dana izbjegavati aktivnosti na otvorenom", kaže Vikić-Topić.

Nevrijeme stiglo u BiH: U jednom dijelu led i vjetar, u drugom dijelu kiša gasi požar

Nevrijeme stiglo u BiH: U jednom dijelu led i vjetar, u drugom dijelu kiša gasi požar

S pogoršanjem stići će i osvježenje, nakon toga ćemo imati ugodnije vrijeme s nižim temperaturama.

"Tako je, temperature bi trebale biti pet do deset stepeni niže. Prva polovina sedmice bit će znatno ugodnija pa će se i noću lakše spavati. Zahladit će i more jer će u ponedjeljak zapuhati bura pa će se ljudi i u njemu lakše osvježiti", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije