Muriz Memić nakon ročišta: Mučno je ovo sve slušati

17
I.S.
Muriz Memić nakon ročišta: Mučno je ovo sve slušati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nastavak suđenja u slučaju "Dženan Memić"

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano novo ročište u slučaju "Dženan Memić". Novinarima se obratio Muriz Memić, otac stradalog mladića Dženana, ali i advokat Ifet Feraget.

Prije izjava, građani su prišli i zagrlili Memića.

"Ovo je bilo mučno slušati... Pitanja se ponavljaju, svjedok Nermin Šehović je sve to fino objasnio. Ponavlja se.. ali eto, neka rade svoj posao, za to su plaćeni", naveo je Memić.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Na pitanje novinarke ima li nešto novo što je rečeno danas, Memić je rekao da sve informacije ove zna od prije.

"Ima jedna službena zabilješka i jedan svjedoka, ali vidite advokati nisu prošli kroz predmet. Pogubim se i ja, i vama je mučno slušati", poručio je Memić te dodao:

"Zašto Sebija Izetbegović uopšte traži da se vještači u Kliničkom centru?", upitao je Memić.

Feraget je rekao da je jasno rekao danas i sudiji da "ne narušava povjerenje u pravosuđe, već šest godina radi na uspostavljanju povjerenja".

"Mislim da je sudija bio pregrub odnos prema tužiocima čije se dostojanstvo mora poštivati. Imamo sistemsko uništavanje, kao u slučaju Dragičević. Drugi način je da i manji propusti i nemar mogu dovesti do neadekvatne istrage", objasnio je Feraget.

Dodao je kako je prvi svjedok pripadnik MUP-a KS koji je potvrdio da su snimci hotela Crystal brisani.

"Više volim u ovom predmetu govoriti kroz prizmu generalnih detalja, kao na primjer da su uništeni snimci od četiri dana jer se na istima vidi potencijali ubica Dženana Memića i kretanja vozila, što će se pokazati u nastavku istrage - kada je koja potrola došla... Ono što je malo zaparalo uši je eksperiment sa strujom i brisanje nekakavih zapisa. Ja kao laik mogu reći da sigurno nije prihvatljiva ta teza jer su pripadnici MUP-a ranije pregledali te snimke, pa su došli 19.-og i počeli sa skidanjem snimaka. Nije moguće da struja briše nešto što je postojalo, samo ono što se dešava u tom momentu", objasnio je Feraget.

On je također rekao i kako Sebija Izetbegović, inače direktorica KCUS-a, nema nadležnost da formira timove vještaka.

"KCUS nema zakonske nadležnosti da vrši vještačenja - to rade vještaci", zaključio je Feraget.

Naveo je kako je svjedokinja da je Alisa Ramić (rođeno Mutap) koristila stari telefon mjesecima unazad.

"Čudno je da mlad čovjek koristi jako star telefon pa se moglo to provjeriti. Nismo čuli, ako je dala telefon dala Alisi, a nakon događaja je ona odnijela taj telefon - nismo čuli odakle joj onda telefon. Alisa je imala i Dženanov mobitel kod sebe, to nije jasno ako je izgubila svijest", naveo je Memić.

U julu podignuta optužnica

Podsjetimo, u julu prošle godine, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu “Dženan Memić”, u kojem su optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić (Mutap), Josip Barić i Muamer Ožegović.

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Zijada Mutapa (rođen 1959. u Sarajevu), Alise Ramić (ranije Mutap, rođena 1996. u Njemačkoj), Hasana Dupovca (rođen 1973. u Hadžićima), Josipa Barića (rođen 1963. u Sarajevu) i Muamera Ožegovića (rođen 1981. u Foči).

Optuženi se terete da su u periodu od 8. februara 2016. godine pa nadalje pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj Aleji, uslijed kojih je 15. februara preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica te poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije