Medicinari KS razočarani odlukom Vlade KS o isplati stimulacija radnicima

2
Fena
Medicinari KS razočarani odlukom Vlade KS o isplati stimulacija radnicima
Foto: Opća bolnica / COVID odjel

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo uputio je otvoreno pismo u kojem se navodi da su "razočarani odlukom Vlade KS o isplati stimulacija radnicima koji su bili angažovani u Covid odjeljenjima, pri tome izostavljajući Zavod za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP), čiji su radnici dali nemjerljiv doprinos u borbi protiv pandemije virusa COVID-19" te se obraćaju sa molbom da se ispravi nepravda koja je nanesena ovakvom odlukom.

Naime, od početka pandemije pa do danas, i dalje, radnici ZHMP-a su aktivno uključeni u tretman i zbrinjavanje Covid pacijenata, u njihovim domovima ali i u trijažnom punktu, kao i transportu Covid pacijenata prema dvjema bolničkim ustanovama, saopćeno je.

"U haosu i strahu koji je vladao zbog enormnog broja zaraženih, građani su upućivali pozive za intervencije ekipa Hitne medicinske pomoći, često skrivajući da se radi o Covid pacijentima, time izlažući radnike ZHMP-a mnogo većem riziku od zaraze. I pored svih uloženih napora da zaštitimo sebe i svoje porodice, nažalost, mnogi od nas to nisu uspjeli",  navodi se.

Naglasili su da su sve vrijeme obavljali i svoju osnovnu djelatnost predviđenu statutom razočarani odlukom Vlade KS o isplati stimulacija radnicima koji su bili angažovani u Covid odjeljenjima, koja je bila dodatno zakomplicirana pružanjem usluga i pacijentima koji nisu bili urgentni, kako bi što veći broj ljudi dobilo medicinsku uslugu, savjet ili uputu, do kojih, zbog preopterećenosti zdravstvenog sistema, nisu mogli doći predviđenim putem.

"I na kraju, naše nezadovoljstvo nije potaknuto željom za novčanom stimulacijom, već ljudskom potrebom za priznanjem našeg doprinosa u borbi protiv ove pošasti, koja je umnogome uticala na živote svih nas",  rečeno je iz Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije