Nije Zalihić sam: I Hitna pomoć KS uputila otvoreno pismo ministru Vraniću

2
Radiosarajevo.ba
Nije Zalihić sam: I Hitna pomoć KS uputila otvoreno pismo ministru Vraniću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Hitna pomoć

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije- podružnica Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo uputila je otvoreno pismo ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću koje prenosimo u cijelosti:

"Mi, uposlenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS zatečeni smo činjenicom da naš doprinos nije primijećen i priznat sa Vaše strane!? Za manje od 5 mjeseci (od januara do maja ove godine ) hitni medicinski timovi obavili su 926 kućnih posjeta bolesnicima s dokazanom COVID infekcijom. Obavili su mnoštvo medicinskih transporta prema dvjema bolnicama kritičnih COVID bolesnika, po pozivu samih bolesnika u 24 časa, po pozivu kolega iz COVID ambulanti u toku dana, iz ambulanti svih naših punktova. Poseban napor je bio zbrinjavanje i medicinski prijevoz COVID bolesnika s komplikacijama infekcije (infarkt srca, moždani udar, plućna embolija)" - naveli su u pismu predstavnici sindikata ZHMP.

Razlog za otvoreno pismo je odluka da se stimulišu zdravstveni radnici koji su u vrijeme pandemije liječili bolesnike s infekcijom COVID-19. Međutim, ovom odlukom neće biti stimulisani zaposleni Hitne pomoći u kantonu Sarajevo.
Oni su dodali kako značajan broj bolesnika nije znao da ima COVID infekciju, te da su ih danonoćno pozivali za intervencije, recepte i savjete, a mnogo je bilo onih koji su skrivali svoju COVID infekciju, izlažući tako njihove kolege mnogo većem riziku. Poseban napor je bio prijevoz ovakvih pacijenata koji su u procesu hemodijalize, a što kolege vozači svakodnevno rade.

"Smatramo da je ignorisanje Hitne pomoći u procesu borbe s pandemijom u Kantonu Sarajevo nedopustivo. Još više nas žalosti što je ova odluka objavljena upravo 27. maja, koji se obilježava kao svjetski dan Urgentne medicine, dan kada po cijelom svijetu odaju priznanje svojim urgentašima. Mi to priznanje od Vas nismo dobili, a ni obrazloženje zbog čega je to tako" navodi se u otvorenom pismu.

Ministra zdravstva Vranića zamolili su da o sadržaju pisma bude upoznat i premijer Vlade KS Edin Forto, kojeg smatraju odgovornim za ovu, kako kažu, nedopustivu odluku.

Pismo je potpisao doktor Edvin Tihić, predsjednik podružnice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Podsjećamo da Adem Zalihić, direktor sarajevske Hitne pomoći, nije krio nezadovoljstvo to što je Vlada izostavila radnike ustanove čiji je direktor:

"U ime svih zaposlenika medicinsko-terenskih službi Hitne pomoći izražavam nezadovoljstvo na ovakvu diskriminirajuću odluku. Građani KS znaju koliko smo im pomogli tokom pandemije!"

Zalihić je istaknuo kako je Hitna pomoć "pružila nemjerljiv doprinos u zbrinjavanju COVID pacijenata" u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije