Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

6
Fena
Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"
Foto: Fena / Majke Srebenice stigle u Sarajevo

Predstavnice udruženja majki Srebrenice, koje su stigle u Sarajevo iz New Yorka, gdje su u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija učestvovala u panel diskusiji "Memorijalizacija genocida: pravda, istina, iscjeljenje", još su jednom istaknule koliko je važno da bude usvojena rezolucija o Srebrenici. 

Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, koja se jučer obratila na panel diskusiji u New Yorku, izjavila je da su učinili ono što treba, te da joj je žao što se sve iskomplikovalo. Kaže kako je očekivala da će Srbija biti sponzor rezolucije o Srebrenici.

"Koliko je god važna za majke Srebrenice, više je važna za njih. Za nas je važno da obilježavamo dan sjećanja na žrtve genocida. Ako imaju pravo Jevreji, ako imaju pravo u Africi oni koji su preživjeli genocid da obilježavaju i 27. januar i 7. april, imamo i mi majke i naša djeca pravo da obilježavamo 11. juli 1995. godine. Srbiji i srpskom narodu je potrebna zato što običan narod i njihova djeca žive u lažima, ne znaju pravu istinu. Kroz ovu rezoluciju saznat će pravu istinu", kazala je Subašić na Aerodromu u Sarajevu.     

Bećirović: Hvala Velikoj Britaniji na podršci za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović: Hvala Velikoj Britaniji na podršci za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

Nama je, dodala je ona, važno "da gradimo bolje sutra, da naša djeca ne dožive ono što smo mi doživjeli, da traže svoju djecu po masovnim grobnicama, da idu da svjedoče, nego da žive u miru i rahatluku".

"Naša su djeca budućnost i moramo sve učiniti da djeca saznaju pravu istinu, da ne žive u lažima", poručila je Subašić.

Istaknula je da, dok je god živa i jedna majka, a ostavit će i svojim pokoljenjima, unučadima, da se bore za istinu i da traže pravdu.

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

"Mi majke smo našu djecu uspješno školovali, odgojili, bez mržnje i bez osvete. Naša su djeca doktori, inžinjeri, profesori, govore nekoliko stranih jezika", navela je Subašić.

Dodala je da je u New Yorku srela nekoliko djece koja su iz Srebrenice, te da je bila ponosna na njih.   

Članica Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Kada Hotić je kazala da čekaju taj dan, "da se donese jedan djelić pravde, kao neka satisfakcija žrtvama".

"Godinama mi pričamo istinu, iznosimo istinu. Svijet treba da prihvati istinu. Ova rezolucija samo može biti pečat na tu istinu, da se zna, da se pamti, da bude opomena i pouka da se nikada nigdje više ne dogodi. A oni koji niječu, koje boli istina, neka shvate, neka prihvate istinu, neka osude zločince koji su u njihovo ime to činili", kazala je Hotić.

Suljagić se oglasio na društvenoj mreži X: 'Yahelu Vilanu smo ostali dužni odgovor'

Suljagić se oglasio na društvenoj mreži X: 'Yahelu Vilanu smo ostali dužni odgovor'

Dodala je da, zajedno sa ostalim majkama iz Srebrenice godinama traži istinu. Istaknula je da živi sama, bez svojih - bez sina, bez muža, bez braće, bez amidža i daiža i bez 56 članova familije. Po njenim riječima, to ne može biti običan zločin, to je planski, sistemski učinjeno.

"Neka znaju i Dodik i Vučić i oni koji ih podržavaju da je ovo samo lijek za ozdravljenje od ove ludosti koju oni nose i čine i da se nama jednom da priznanje da smo bili u pravu. To je samo djelić istine za svu našu borbu. Hvala onima koji nas podržavaju, koji nas razumiju", kazala je Hotić.

Jedan od majki iz Srebrenice Ramiza Gurdić je kazala da su majke uspjele da, ovo što čekaju, i dočekaju.

"Nema vage da bi izvagala ovu našu težinu i našu bol i našu tugu. Mi majke hranimo našu unučad i našu djecu. Ja prva bi svoju kćerku posavjetovala da ona ostane na mom putu, tako i moja unučad. Borim se za svoju kćerku i unučad, a sinove i muža i 32 člana porodice sam izgubila", kazala je Gurdić.  

Po njenim riječima, majke Srebrenice, koje su prepatile toliku bol i tugu, sada doživljavaju poniženje od onih koji govore da nije bio genocid u Srebrenici, da nije ubijeno toliko ljudi.

"Mi znamo šta su oni radili i kakvo su nama zlo učinili", kazala je Gurdić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije