Aleksandar Vučić i formalno priznao poraz: "Rezolucija o genocidu u Srebrenici bit će usvojena"

24
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić i formalno priznao poraz: "Rezolucija o genocidu u Srebrenici bit će usvojena"
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas, 29. aprila, se obratio javnosti, a nakon povratka iz New Yorka.

Bila je to press konferencija u potpunosti a-la-Vučić, bilo je tu drame (svi su protiv nas), tragedije koja je zapravo pobjeda, dobrog životnog standarda i slično.

"Želim građanima Srbije da podnesem izvještaj šta je to što smo radili i kakva nam borba tek predstoji", počeo je Vučić svoje izlaganja, kazavši kako 16. maja očekuju izvještaj po pitanju članstva Kosova u Vijeću Europe. "Šanse da postanu članica su velike, mi dajemo sve od sebe da to spriječimo, zato što poštujemo evropska pravila, sve ono što smo s Europom i Amerikancima dogovorili. Prva sekvenca je bila formiranje Zajednice srpskih opština, a onda poslije čudnih posjeta Atini dolazi do izmjene tih dogovora i više niko ne pominje Zajednice srpskih opština."

Heroj vatrogasac iz Vogošće: U punoj opremi trči maratone i prodaje kilometre za spas oboljelih

Heroj vatrogasac iz Vogošće: U punoj opremi trči maratone i prodaje kilometre za spas oboljelih

Veće sile i veći igrači stoje iza svega toga, jadikovao je predsjednik Srbije.

"Da stavimo do znanja da članstvo u Vijeću Europe ima smisla samo uz podizanje optužbi protiv Srba, zato se borimo da do toga ne dođe. Da li ćemo uspjeti? Teško. Mi se borimo, stvari su na ivici."

A, onda je na red došla i rezolucija o genocidu u Srebrenici, o kojoj treba glasati UN.

Munira Subašić: Rezolucija više treba srpskom narodu koji je dobar, ali ne zna pravu istinu

Munira Subašić: Rezolucija više treba srpskom narodu koji je dobar, ali ne zna pravu istinu

"Pod jedan, tu ne postoji saglasnost u samoj BiH. Pitaću naše američke partnere, ovi u Europi to ne znaju, a Amerikanci znam da znaju, jer sam razgovarao sa brojnim američkim funkcionerima, jer ovo je brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma", izjavio je Vučić, iako skoro nikome nije baš najjasnije šta je htio ovdje poentirati.

"Mi prije mjesec dana saznajemo od njemačkih partnera da spremaju ovu rezoluciju već osam mjeseci. Na pitanje zašto nas niste obavijestili, jer smo preko drugih država dobijali tekst nacrta... Moje pitanje je zašto dozvoljavate ovakvo brutalno kršenje Dejtonskog sporazuma, Amerikanci su se povukli, ali ćute jer znaju da smo u pravu. Pustili su druge da pričaju gluposti, a oni su se sklonili", nastavio je u nejasnom tonu predsjednik Srbije, pa dodao:

"Srbija nikada nije krila da osuđuje jezivi zločin u Srebrenici i nismo se stidili da je taj zločin bio nad Bošnjacima i da želimo da imamo najbolji mogući odnos prema njima i s njima, ali želimo da pokušamo da organizujemo odnos u prijateljstvu i miru, jer ćemo uvijek živjeti jedni sa drugima i jedni pored drugih. Ali za to nije bilo razumijevanja, jer Srbi bi bili dobri jedino ako bi pognuli glavu, i da kažemo da volimo da nas tuku po glavi."

Emir Suljagić: Dođite u Srebrenicu i sjećat ćete se do kraja života šta ste vidjeli

Emir Suljagić: Dođite u Srebrenicu i sjećat ćete se do kraja života šta ste vidjeli

Pazite i ovo, kazao je da se bori protiv rezolucije "zato što želim da spriječim da se ponavljaju zločini i ratovi u budućnosti", no priznao je poraz i dodao da će rezolucija biti usvojena. 

"Hoću da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u velikoj borbi u UN, znamo da ćemo da izgubimo u završnici, ali znamo da smo odbranili ugled Srbije, jer je više od stotinu zemalja iskazalo poštovanje prema našoj zemlji. Nema mnogo slobodnih zemalja kao Srbija, ali i dalje ih nema toliko slobodnih. Ovo govori o sinhronizovanoj akciji, sa željom najmoćnijih sila da Srbiji zadaju konačni udarac, ali nisu očekivali da će Srbija da se suprotstavi, i da ne dozvoli nikome da je baci na pod, jer nismo naučili da klečimo pred bilo kojom silom. Ponosan sam na rezultate."

Završio je bajkom, koju često koriste političari na Balkanu, a ona ide kako je samo u njegovoj zemlji super, najbolje, ljudi putuju i uživaju, i sretni su...  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije