Ivica Puljić se oglasio prije ponoći: 'Vučić bi kao predsjednik druge države da raspravlja o BiH?!'

11
Radiosarajevo.ba
Ivica Puljić se oglasio prije ponoći: 'Vučić bi kao predsjednik druge države da raspravlja o BiH?!'
Foto: Screenshot / Ivica Puljić

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, iz dana u dan prati događaje vezane za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tako se Puljić ponovo oglasio i malo prije ponoći po srednjoeuropskom vremenu, u nedjelju, 28. aprila, gdje je ponovo pisao o glasanju o srebreničkoj rezoluciji.

Njegove tri objave prenosimo u cijelosti:

Nakon najave priznanja Palestine, Tanja Fajon sa premijerom Katara u Dohi

Nakon najave priznanja Palestine, Tanja Fajon sa premijerom Katara u Dohi

"Zanimljiva postavka: Glasanje o srebreničkoj rezoluciji na Općoj skupštini 2. maja je odgođenro kako bi Dodik odustao od provokacija da istog dana ode u Potočare i vrijeđe obitelji žrtava genocida. Isto tako dolazi do pomjeranje najavljenog svesrpskog sabora. Ciljevi postignuti.

Na raspravi o BiH na Vijeću sigurnosti 15. maja u ime BiH treba govoriti Denis Bećirović, a ima najava da bi u raspravi mogao sudjelovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Dakle - rasprava je o BiH, a Vučić bi kao predsjednik druge države došao raspravljati o stanju u BiH?!

Na redovnoj polugodišnjoj raspravi o stanju u BiH, kojeg glavnom tajniku UN-a podnosi Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt, a koja je na dnevnom redu 15. maja, u ime BiH govorit će predsjedatelj Predsjedništva Denis Bećirović", poručio je Puljić.

Potvrđeno je da će se u utorak, 30. aprila, održati vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Bosni i Hercegovini, na zahtjev Rusije, a po inicijativi Željke Cvijanović, članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Željka Cvijanović će se, prema informacijama, obratiti video porukom kao briefer na ovoj sjednici.

Puljić ističe da nije jasno u kojem svojstvu će se Cvijanović obratiti, napominjući da sigurno neće govoriti u ime Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije