Munira Subašić: Rezolucija više treba srpskom narodu koji je dobar, ali ne zna pravu istinu

98
Radiosarajevo.ba
Munira Subašić: Rezolucija više treba srpskom narodu koji je dobar, ali ne zna pravu istinu
FOTO: AA / Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa"

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, govorila je na panel diskusiji UN-a održanoj 29. aprila, istaknvši zašto i kome je sve važno da se rezolucija podrži.

Govorila je Subašić o ličnim gubicima i zastrašujućim brojkama ubijenih Bošnjaka:

"U genocidu mi je ubijeno 22 člana moje uže familije, među njima moj najmlađi sin kog sam najviše na svijetu voljela, moj muž i ostali. Prema našoj evidenciji, ubijeno je 10.701 osoba, ubijali su bebe koje su tek rađale, ubijali su starce, žene, 1.042 maloljetne djece, ubijali su i sve su to uradili za osam dana, samo zato što su bili muslimani", 

Poruka Varhelyiju iz Sarajeva: Negiranje genocida podriva mir, pomirenje i perpektivu BiH i regije

Poruka Varhelyiju iz Sarajeva: Negiranje genocida podriva mir, pomirenje i perpektivu BiH i regije

"Na početku mi majke nismo mogle vjerovati da su mogli ubiti tolike ljude i narod, sakupiti i zatrpati u velike masovne grobnice. Mislile smo da su ljudi živi, čekale i nadale se da će doći, međutim kongresmen američki Bob Dole nam je saopćio da su svi mrtvi, a nama je ostao cilj da pronađemo kosti svoje djece, da ih dostojanstveno sahranimo, a da zločinci izađu pred lice pravde", rekla je Subašić i dodala da je padom Srebrenice ostalo negdje oko 5500 djece koja su u ratu izgubili svoje roditelje.

Nakon dijela govora o genocidu, Subašić se osvrnula o teškoj borbi kroz koju su majke prošle nakon genocida:

"Cilj nam je bio odgojiti djecu bez mržnje i osvete, naša djeca nisu napravila nijednu osvetu, naša djeca su se školovala, završila dobre škole, umjesto mržnje i osvete, naša djeca su inžinjeri, profesori, govore nekoliko jezika, e to je ponos majki Srebrenice, kako smo uspjele da odgojimo svoju djecu iako smo istjerani, protjerani na ulicu", rekla je Munira te poslala poruku majkama svijeta da prate njihov primjer.

Govoreći o važnosti usvajanja rezolucije Subašić je rekla da je ona "više potrebna srpskom narodu, obični narod je dobar narod, a on ne zna pravu istinu". 

Na kraju Munira je govorila o budućnosti koju želi za svoje unuke:

"Mi smo sve učinile što smo mogle da pokusamo da stvorimo bolje sutra, ja imam troje unučadi ja želim da mi unučad imaju prijatelje i Srbe i Hrvate i Jevreje i Rome", zaključila je govor. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (98)

/ Povezano

/ Najnovije