Ministar Helez posjetio fabriku Binas: Prije dvije godine dugovali 14 plata, a sada radi 420 radnika

5
Radiosarajevo.ba
Ministar Helez posjetio fabriku Binas: Prije dvije godine dugovali 14 plata, a sada radi 420 radnika
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Helez posjetio fabriku Binas

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, bio je domaćin najznačajnije međunarodne poslijeratne posjete fabrici Binas d.d. u Bugojnu, u petak 17. maja.

Osim ministra Heleza kompaniju su posjetili i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH, predstavnici EUFOR-a u našoj zemlji, te predstavnici Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u BiH.

Ministar Helez u obraćanju medijima naglasio je da je ovo najznačajnija posjeta bugojanskoj fabrici u poslijeratnom periodu.

Pogledajte borilački spektakl u Sarajevu gdje su se tražile vize za veliko K-1 finale u Tokiju

Pogledajte borilački spektakl u Sarajevu gdje su se tražile vize za veliko K-1 finale u Tokiju

"Čast i zadovoljstvo mi je da mogu danas predvoditi ovu delegaciju u Bugojnu. Slobodno mogu reći da ovakva delegacija i u ovom broju još nikada dosada poslije rata nije posjetila Binas u ovom broju. Također, u Bugojno nije došla brojnija delegacija. Samo prije dvije godine kad sam dolazio ovdje bilo je potpuno rasulo, oko 14 plata se dugovalo, a doprinosa puno više. Dugovalo se Razvojnoj banci i ostalima, stanje je doslovno rečeno bilo pred stečaj. Dolaskom ovog menadžmenta i vlasti situacija se upotpunosti promijenila, ovdje radi 420 zaposlenika kojima se redovno isplaćuju plate ali i doprinosi, regres. U narednom periodu ispoštovat će se odluka Federalne vlade da se radnicima isplati 1.000 KM, a ubrzo nakon toga uslijedit će i isplata u iznosu od 1.500 KM", kazao je Helez.

Naglasio je da će se potruditi da ovaj menadžemnt ostane i nastavi raditi dobar posao:

"Binas bi trebao u narednom periodu, vjerovatno do kraja godine zaposliti još 300 ljudi. Uglavnom, namjenska industrija u BiH napreduje i preuzima primat na Zapadnom Balkanu. Jako mi je drago da se usvajaju nove tehnologije, drago mi je da smo čuli na sastanku da razvijamo i upaljač za male rakete za dronove samoubice, zato sam ponosan na ove radnike i menadžment. Želim da poručim građanima Bugojna da će Binas postati glavni centar za namjensku industriju.

Helez posjetio fabriku Binas

Prisutnima se obratio i vojni ataše Rumunije u BiH, brigadir Robertino-Cristian Ciobanu, doajen Asocijacije i vojni ataše Rumunije u BiH.

„Želim da se zahvalim u svoje lično ime i ime mojih kolega direktoru Binasa i ministru odbrane Helezu. Aktivnost kao što je ova su dio Plana koji je potpisan između vojnih atašea u BiH i MO BiH. Mi vidimo ovo kao dobru priliku, zadovoljstvo nam je da budemo dio ovakvih posjeta. Još jednom hvala domaćinima i ministru Helezu za njihovo gostoprimstvo“, kazao je Ciobanu.

Direktor Binasa d.d., Abaz Mandžuka poručio je da su počašćeni ovom značajnom posjetom.

"Naš zadatak i dalje je da zapoščkavamo ljude, proizvodimo za svoje kupce, ispoštujemo dogovoreno. Imamo već ugovore u pripremi za 2025. godinu, što je dokaz koliko radimo", kazao je Mandžuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije