Majke Srebrenice pisale Vučiću: Nemojte od gospođe Ćorović praviti slučaj Alekseja Navaljnija

21
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice pisale Vučiću: Nemojte od gospođe Ćorović praviti slučaj Alekseja Navaljnija
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje 'Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa' uputilo je pismo predsjedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Mirovna aktivistica Aida Ćorović dobila je poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne zbog toga što je jajima gađala mural ratnog zločinca Ratka Mladića.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Vaš sud, Prekršajni apelacioni sud je naveo da je gospođa Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru jer je 'bacala jaja u pravcu stambene zgrade i vrijeđala policijske službenike prilikom vršenja dužnosti.'.

Danas u Vašoj državi postoji preko 500 murala ratnog zločinca Ratka Mladića. Glavni tužilac MRMKS, Serge Brammertz u svom izvještaju Vijeću Sigurnosti je za Vašu državu i Vašu vlast napisao 'Samo u Beogradu je izbrojano više od 150 murala Ratka Mladića'. To nisu riječi i djela margina, već političkih i kulturnih centara društava u regionu. Glorifikacija ratnih zločinaca i revizionističko poricanje nedavnih zločina su postali mainstreaming u Srbiji.

Aida Ćorović dobila poziv da ide u zatvor

Aida Ćorović dobila poziv da ide u zatvor

Mi vjerujemo da se Vi sa tim ponosite i da tako osiguravate svoj opstanak na vlasti, ali smatramo da u slučaju gospođe Aide Ćorović trebate narediti Vašim sudijama i tužiocima da se presuda ukine i gospođa Ćorović oslobodi izmišljene i političke presude.

Ako pozivate Rusku Federaciju da vetom u Vijeću Sigurnosti zaustavi Rezoluciju o Srebrenici, u slučaju gospođe Ćorović, to Vam nije neophodno.

Nemojte od gospođe Ćorović praviti slučaj Alekseja Navaljnija i od sebe Vladimira Putina.

Oslobađanjem gospođe Ćorović nećete samo potvrditi da apsolutno vladate Srbijom, a što Vi to itekako volite da se govori i zna, nego ćete pokazati da i Vi, okorjeli negator genocida i glorifikant ratnih zločinaca, možete makar jednom u svom životu, ispoštovati pravedan i utemeljen zahtjev i poziv u ovom slučaju za oslobađanjem gospođe Aide Ćorović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije