Loše finansijske okolnosti: Pitanje je dana kada će BHRT prestati raditi

Fena
Loše finansijske okolnosti: Pitanje je dana kada će BHRT prestati raditi
/ Foto: Anadolija
Brojni su problemi i nedaće sa kojima se suočava Javni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini, a najveći problem je nedostatak novca, zbog čega je Upravni odbor BHRT-a ocijenio da je "pređen prag izdržljivosti".

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora BHRT-a zaključeno je i da je pitanje dana kada će RTV BiH biti potpuno onemogućena da obavlja svoju funkciju. Naravno, najveći razlog je smanjenje osnovnog prihoda od RTV takse, koji je manji za petinu u odnosu na period prošle godine, što iznosi oko 2 miliona KM. Naspram toga dugovi prema dobavljačima se gomilaju, te je tako Europska radiodifuzijska unija BHRT-u uputila opomenu pred tužbu, zahtijevajući da im bude isplaćen dug u iznosu od 11 miliona KM.

Istovremeno, entitetske televizije RTV FBiH i RTRS ne ispunjavaju zakonske obaveze prema BHRT-u, tako da su dostigle iznos duga veći od 15 miliona KM.

"BHRT je žrtva nemogućnosti postizanja dogovora u Parlamentu BiH, s jedne, te odnosa unutar sistema javnog RTV emitiranja u BiH, s druge strane", ističu iz Upravnog odbora BHRT-a.

Data je podrška na Nacrte programskih planova za 2017. godinu, iako su pripremljeni u krajnje neizvjesnim finansijskim okolnostima koje direktno utječu na osnovni status BHRT-a. Također, Upravni odbor podržao je prijedlog nove organizacije BHRT-a koja treba odgovoriti na izazove i promjene koje donosi novi, multimedijalni pristup organizaciji i digitalna tehnologija.

Očekuje se da će ovaj prijedlog biti završen do kraja ove godine, saopćeno je iz Upravnog odbora BHRT-a

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije