BiH na crnoj listi EU: Zbog neispunjavanja uvjeta iz 2009. godine

Fena
BiH na crnoj listi EU: Zbog neispunjavanja uvjeta iz 2009. godine
Arhiva / Ilustracija
Budući da je BiH, zbog neispunjavanja obaveza iz Akcionog plana FATF-a, Uredbom objavljenom u Službenom listu EU stavljena na crnu listu FATF-a, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Bruno Bojić, istakao je danas svoju zabrinutost

Bojić je kazao kako biti na bilo kakvoj crnoj listi nije dobro za državu, a u slučaju da je BiH na crnoj listi FATF-a, to je zabrinjavajuće i za pravne i za fizičke osobe.

Naime, riječ je o listi međudržavnog tijela koje ima za cilj da razvija i unapređuje mjere i radnje za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma na nacionalnom i međunarodnom nivou, a koji je stavio BiH na crnu listu zbog neuvođenja standarda za sprečavanja novca i finansiranja terorizma na što se naša država obavezala.

Zbog svega toga EU je BiH okarakterizirala kao zemlju sa strateškim nedostacima u dijelu sprečavanja pranja novaca i finansiranja terorizma, kao i zemlju koja predstavlja znatnu prijetnju finansijskom sistemu Unije. To praktično znači da je BiH stavljena na crnu listu Europske Unije, čime je ugroženo poslovanje sa bankama i klijentima.

"Onemogućavanje platnog sistema zasigurno će zasmetati privrednicima koji kupuju u inostranstvu i robu plasiraju u drugim zemljama jer će transfer novca biti problem", pojasnio je Bojić, naglasivši da je stoga potrebno da bh. vlasti urade iskorak i ispune uvjete na koje su se obavezali 2009. godine.

Ovakva odluka FATF-a za BiH znači da se postojeće investicije u BiH iz EU se stavljaju pod poseban režim, priliv kapitala iz EU ovim je usporen ili onemogućen, a finansijske transakcije diplomatskih i privrednih predstavništava BiH u EU su usporene ili onemogućene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije