Sarajevo i Beograd uskoro bi mogli biti povezani brzom cestom

Fena
Sarajevo i Beograd uskoro bi mogli biti povezani brzom cestom
/ Arhiva/Ilustracija
Tokom dana održan je sastanak ministra komunikacija i prometa BiH, Ismira Juske i delegacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, koju je predvodio ministar Rasim Ljajić, a u vezi sa procesima povezivanja dvije države.

Prilikom sastanka dvojice ministara, istaknuto je kako su Bosna i Hercegovina i Republika Srbija zainteresirane za projekat izgradnje brze ceste Sarajevo - Beograd, a čiju izgradnju bi finansirala Republika Turska. Također, srbijanski ministar Ljajić prenio je bh. ministru poruku iz Republike Turske, da je ova država spremna finansirati veliki infrastrukturni projekat, a sve u cilju kvalitetnije povezanosti glavnih gradova ove dvije države.

Istaknuto je i da je ova ruta već ucrtana u Strategiju transporta BiH, kao i da bi se o tom, ali i sličnim pitanjima tokom decembra trebali sastati ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije, Zorana Mihajlović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko šarović.

Dvije delegacije razmijenile su i iskustva u provedbi procesa digitalizacije, s obzirom na to da je Srbija taj proces već završila, a BiH bi, nakon što je okončana prva faza, uskoro trebala da pokrene drugu fazu procesa digitalizacije, saopćeno je danas iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije