Dodik i Cvijanović: Sporazum raspakovan nasiljem visokog predstavnika

Anadolija
Dodik i Cvijanović: Sporazum raspakovan nasiljem visokog predstavnika
Moramo da vratimo praksu da u BiH ne može više ništa da se desi što je izvan ovlaštenja Bosne i Hercegovine bez sporazuma dva entiteta, jer to tako piše u Dejtonu i Ustavu, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dodik je u današnjem obraćanju novinarima povodom godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma istakao da je ovaj sporazum "raspakovan nasiljem visokog predstavnika".

"Godine koje su iza nas govore o tome da je visoki predstavnik intervenisao namećući zakone i time mijenjajući politički karakter i samog Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik i dodao da je protiv bilo kakvog "novog dejtonskog sporazuma, mimo RS, uključivanjem trećih sa strane".

Naglasio je da će politike RS u budućnosti biti politike vraćanja ili preispitivanja nametnutih rješenja od strane visokog predstavnika.

"To neće biti nimalo lako i nemam iluziju da će se desiti za noć, ali ako ne budemo vršili pritisak i potrebu da se redefinišu nametnuta rješenja i da se dovedu u sklad sa Ustavom, onda ova zemlja, BiH, nema nikakvu šansu", rekao je Dodik.

On očekuje novi fazu razvoja političkih odnosa unutar BiH.

"Imajući u vidu konstelaciju koja će sigurno rasteretiti RS potrebe da bude izložena stalnim pritiscima za rješenja koja se nameću sa strane. Zato nam je potrebno da se okupimo u RS i napravimo jedinstvo i pozivam sve političke faktore u RS na okupljanje da se prevaziđu animoziteti i mržnje. Ovo je odlična prilika za RS da rašćisti sve ono što je bila nepravda u prošlosti, ovo je odlična prilika u narednih godinu dana da se okupimo i definišemo politike koje će te nepravde, nanesene prema nama, staviti na dnevni red u BiH, i BiH će morati da reaguje ili je neće biti", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, prvi korak je da se izbace strane sudije iz Ustavnog suda BiH i "ukoliko ne bude spremnosti u BiH da se tako nešto učini treba odbaciti bilo kakve mogućnosti donošenja i odlučivanja na nivou BiH dok se ta stvar ne riješi".

Govoreći o Valentinu Inzku, visokom predsavniku u BiH, Dodik je rekao da je on "obični mutljaroš, čovjek koji je zahvaljujući problematizovanju RS ostao duže visoki predstavnik nego što je to bilo potrebno i on je svih tih mjeseci dobijao 25.000 evra platu i to svjesno radi da bi ostao, i dalje ukazujući na neke probleme".

Naglasio je da je vrijeme visokog predstavnika prošlo i da traži da njegov mandat bude ukinut. 

Željka Cvijanović, premijer RS, govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, istakla je da je negativno to što je ovaj sporazum pretrpio različite izmjene i to u neformalnom smislu.

"Kroz praksu su mijenjane određene stvari u okviru BiH, danas imate šumu različitih agencija, ustanova i institucija na nivou BiH koje ne odgovaraju ustavnoj stvarnosti, a isto tako ni potrebama BiH", rekla je Cvijanović.

Objasnila je da je opredjeljenje RS zadržati Dejton kako okvir, a da vraćanje nadležnosti treba da bude jedan od prioriteta.

"Znam da je to težak posao i da je često neke stvari koje pređu na drugi nivo vrlo teško vraćati, ali to mora biti opredijeljenost svih političkih struktura nakon što smo imali priliku da vidimo da to što se šavalo kroz različite transfere nadležnosti, nikada ništa dobro nije donijelo RS, a da budem iskrena, nikome nije donijelo ništa dobro", kazala je Cvijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije