Jerko Ivanković - Lijanović osuđen na 12 godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Jerko Ivanković - Lijanović osuđen na 12 godina zatvora
Foto: Dnevni list / Lijanović na sudu

Jerko Ivanković Lijanović danas je, prvostepenom presudom Suda BiH, osuđen na 12 godina zatvora.

Svi koji su optuženi u predmetu dobili su zajedno 52 godine zatvora.

Osuđeni su, podsjećamo, zbog organiziranog kriminala, pranja novca, poresku utaju, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.

Osim zatvorskih kazni, prema odluci Suda, osuđeni će morati vratiti novac koji su nezakonito stekli.

Jerko Ivanković se nije pojavio na izricanju presude.

Podsjećamo, Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu koja tereti optuženog Ivanković-Lijanović Jerka i druge da su počinili krivična djela: Jerko Ivanković-Lijanović organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca; Slavo Ivanković-Lijanović organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom porezne utaje i pranja novca; Jozo Ivanković-Lijanović organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom pranja novca; Milorad Bahilj organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom neplaćanje poreza i porezne utaje, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Jozo Slišković organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom neplaćanje poreza, porezne utaje i krivično djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Željko Mikulić organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom porezne utaje i pranje novca; Draženko Kvesić organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom porezne utaje i pranje novca; Mirjana Šakota organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom porezne utaje i pranje novca; Mirko Galić organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom porezne utaje i krivično djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Miroslav Čolak organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim pranje novca; Pravna osoba „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom porezne utaje; Pravna osoba „Mi-MO“ d.o.o. Mostar organizirani kriminal u vezi krivičnog djela neplaćanje poreza; Pravna osoba „Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neplaćanje poreza; Pravna osoba „Farmko“ d.o.o. Široki Brijeg organizirani kriminal u vezi s produženim krivičnim djelom porezne utaje i krivično djelo neplaćanje poreza i Pravna osoba „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom porezne utaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije